„Kelvins Potato“ otvara fabriku za preradu krompira u Titelu

„Kelvins Potato“ otvara fabriku za preradu krompira u Titelu

Uz investiciju od 10 mil EUR, u prvoj fazi posao dobija 70 radnika

Švajcarska kompanija „Kelvins Potato“ otvoriće 1. septembra u Titelu savremenu fabriku za preradu krompira. Investitor je najavio da će u zgradu i opremu uložiti oko 10 mil EUR, a pomfrit, čips, pire i drugi proizvodi biće napravljeni od domaćeg krompira.

„Kelvins Potato“ gradi novi proizvodni pogon na mestu nekadašnje fabrike za preradu voća i povrća „Titel brend“, koja je još u bivšoj Jugoslaviji čuvena kao „Titelska hladnjača“.

Kako je za „eKapiju“ rekao predsednik opštine Titel Dragan Božić, „Kelvins Potato“ je tu fabriku kupio iz stečaja, za oko 30 miliona dinara, a upravo je ova lokalna samouprava bila jedan od poverilaca prilikom kupovine.

Direktor kompanije „Kelvins Potato“ Dragan Đurić je obišao radove na izgradnji fabrike sa čelnicima lokalne vlasti u Titelu, i predstavio im planove i rokove za početak proizvodnje

– Prezadovoljni smo onim što smo videli. Srećni smo što smo zajedno sa našim partnerima uspeli u naporima da jedna ovakva investicija bude realizovana upravo u Titelu i da od jeseni počinje novi život naše fabrike. „Kelvins Potato“ će otvoriti nova radna mesta u privredi u maloj opštini, a istovremeno, ovo je i velika šansa za naše poljoprivrednike da kao kooperanti proizvode sirovine za fabriku – kazao je predsednik opštine Titel Dragan Božić.

Božić za naš portal kaže da je planom predviđeno da u prvoj fazi koja će trajati do kraja 2016. godine, bude zaposleno 70 radnika. Takođe u dugočnom planu je da posao dobije 150 ljudi.

Prvi čovek Titela, objašnjavajući koliko je ovo značajna investicija, kaže da se ovakve fabrike grade jednom u 7 do 8 godina. Zbog toga su investitoru pokušali da izađu u susret pravovremenim obezbeđivanjam svih dozvola.

Radovi su u toku, radiće se i pristupne saobraćajnice, a s obzirom na to da u blizini fabrike prolazi i pruga, „Kelvins Potato“ pregovara sa „Železnicama“ o mogućem kraku pruge koji bi išao direktno do fabrike i time olakšao transport proizvoda.

(Trenutno stanje) Otkup od lokalnih proizvođača

U prvoj godini poslovanja, sirovine će nabavljati od proizvođača širom Srbije, dok je već naredne planirano da se uđe u kooperaciju sa lokalnim poljoprivrednicima. Dobra stvar je što je područje Titela pogodno za uzgajanje krompira, dodaje predsednik ove vojvođanske opštine.

Investicije u mlekarstvo

Pomoćnik predsednika opštine zadužen za privredu Marinko Trivunović kazao je da će iz nove fabrike od jeseni izlaziti pomfrit, čips, pire i drugi proizvodi koji su se do sada isključivo uvozili, a u Srbiji samo pakovali.

– U narednim danima očekujemo finalizaciju dogovora oko ulaganja u prerađivačke kapacitete u mlekarstvu, što će za našu opštinu, osim fabrike za preradu krompira, biti od životne važnosti i umnogome promeniti stanje u privredi naše opštine – kazao je Trivunović.

Izvor : E kapija

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *