„Šećerne repe skoro upola manje“

„Šećerne repe skoro upola manje“

Kompanija Sunoko, kao najveći proizvođač šećera u Srbiji, u čijem sastavu rade šećerane u Pećincima, Kovačici i Vrbasu, procenila je da će ovog proleća u Srbiji biti zasejano oko 40.000 hektara pod šecernom repom, što je za 30.000 hektara manje nego prošle godine.

„Za sada setva teče planiranom dinamikom“, kazao je agenciji Beta generalni direktor Sunoka Ljubiša Radenković, ali nije precizirao koliko bi šećera mogla da proizvede ta kompanija, navodeći da će proizvodnja biti usklađena sa trenutnim stanjem na tržištu.

Prema njegovim rečima, ova godina biće teška i za proizvođače šećerne repe i za šećerane.

„Gajenje repe zahteva dosta rada i ulaganja, i potpuno smo svesni smanjenog interesovanja uoči setve“, kazao je Radenković i dodao da će učiniti sve da poljoprivrednivci ne odustanu od sejanja repe.

Direktor Sunoka je svestan da je i prošla godina za poljoprivrednike bila je teška, jer je nakon što je prosejano rekordnih 70.000 hektara pod repom, usledio niz poteškoća – veoma loše vremenske prilike, pojava bolesti i neodgovarajuće tretiranje, umanjena digestija, duga kampanja prerade.

Izvor: Agro vesti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *