Računi na tuđe ime još mogu da se plaćaju

Računi na tuđe ime još mogu da se plaćaju

Građani i dalje nesmetano mogu da, preko interneta, izmiruju dažbine koje ne glase na njih. Problem stvorile firme koje su pružile bankarske usluge bez dozvole NBS.

Građani koji svoje račune, ali i račune svoje porodice i rodbine, plaćaju elektronski putem kompjutera i mobilnog telefona i dalje će bez smetnje to moći da čine, potvrdila je juče Narodna banka Srbije. Nedoumica u javnosti pojavila se nakon što je NBS bankama poslao dopis da upozore klijente koji sa svojih tekućih računa plaćaju račune za druge i za to naplaćuju – proviziju, što je nezakonito. Jer, nisu registrovani kao „platna institucija“, odnosno menjačnica, firma koje se bave transferom novca, kartičarska kompanija poput „Dajnersa“…

– Narodna banka Srbije je u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima utvrdila da se znatan broj građana koji sa bankama imaju zaključene ugovore o otvaranju, vođenju i gašenju tekućih računa i ugovore o pružanju usluga elektronskog bankarstva, korišćenjem WEB E-bank i mBank servisa, bavi neovlašćenim pružanjem platnih usluga – navodi NBS. – Ta lica su obavljala plaćanja za račun većeg broja građana, najčešće za registraciju motornih vozila i za mesečne obaveze po računima za struju. Neka lica su preko svog tekućeg računa izvršila više od 1.000 transakcija u iznosu većem od osam miliona dinara.

Kako je taj način plaćanja postajao sve masovniji, Narodna banka Srbije je uputila pomenuti dopis bankama da bi se, kako se ističe, blagovremeno sprečilo kršenje Zakona o platnim uslugama.

– Pogrešno je protumačeno da je cilj dopisa da onemogući klijente da obavljaju onlajn plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, primera radi, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine i slično, već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost – objašnjavaju u centralnoj banci.

Raskid Saradnje

– Želimo da istaknemo da su neke banke razumele namenu i svrhu dopisa i u skladu sa njim postupile, dok je drugim bankama očigledno bilo jednostavnije da sa klijentima sa kojim imaju zaključene pomenute ugovore raskinu saradnju, što je dovelo i do ovih neželjenih reakcija – objašnjavaju u Narodnoj banci.

Namera ovog dopisa bankama je da one blagovremeno opomenu osobe za koje primete da se bave neovlašćenim pružanjem platnih usluga, jer su za to predviđene znatne novčane kazne.

– Na taj način te osobe kompromituju pravu svrhu mogućnosti koju je NBS, radi povećanja konkurencije bankama i Pošti, dala da i nebankarske institucije pružaju platne usluge – ističu u NBS.

– Određene osobe kod kojih su utvrđene zloupotrebe uveravale su Narodnu banku Srbije da su pomenute usluge obavljale iz neznanja i da su momentom dobijanja pravih informacija odmah prestale s pružanjem tih usluga.

Šteta kod nezakonitih

Firme i građani koji plaćanje svojih računa obave preko onih koji nezakonito pružaju platne usluge mogu i sami da pretrpe novčanu štetu.

– Postoji visok nivo izvesnosti da korisnici takvih usluga mogu pretrpeti znatnu štetu, a efikasna i blagovremena zaštita njihovih prava i eventualni povraćaj novčanih sredstava bi u ovom slučaju bili gotovo onemogućeni – upozoravaju u NBS.

Izvor: Novosti

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *