Radnici obavezno da se prijave za otpremnine

Radnici obavezno da se prijave za otpremnine

Veliki broj preduzeća u privatizaciji otići će u stečaj, i preporuka zaposlenima je da uzmu otpremnine – izjavila je predsednica ASNS-a Ranka Savić. Ona je rekla da je te informacije dobila u razgovoru s ministrom privrede Željkom Sertićem i direktorom Agencije za privatizaciju Ljubomirom Šubarom.

– Izvestan broj firmi pokušava da se izvuče kroz unapred pripremljene planove reorganizacije, ali su dosadašnja iskustva pokazala da su male šanse da to uspe, zato ću preporučiti radnicima u preduzećima u privatizaciji da uzmu otpremnine – rekla je ona.Kako je kazala, jedan od načina kako Ministarstvo privrede pokušava da reši pitanje preduzeća u restrukturanju jeste, između ostalog, i model zakupa pa da se potom iz zakupa firma proda.

Ranka Savić je rekla da se može očekivati da će bez posla ostati oko 30.000 ljudi.– Uglavnom smo pričali o preduzećima u restruktiriranju i sudbini oko 30.000 ljudi koji će ostati bez posla. To je veliki problem jer su pitanja da li da uzmem socijalni program ili da ne uzmem jedna od najčešćih koja se poslednjih meseci pojavljuju i dolaze do nas – rekla je ona.

Kako je kazala, predstavnici sindikata su s ministrom razgovarali i o tome koja preduzeća iz restuktuiriranja će otići u stečaj, a koja imaju šansu da prežive.

Ranka Savić je rekla da će svim zaposlenima u preduzećima u privatizaciji koja odu u stečaj biti povezan staž, kao i onima koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju.

Predsednica ASNS-a je rekla da još nije postignut dogovor o tome da se poveže staž i svim ostalim zaposlenima u preduzećima u privatizaciji, ali da očekuje da naknadno i to bude dogovoreno.– Sastanak je bio veoma pozitivan i ministar nas je uverio da će deo firmi biti uspešno privatizovan kroz stečaj, a radnici koji odu uz otpremnine ponovo će u njima naći posao – rekla je Ranka Savić. – Na sastanku je rečeno i da će država nastaviti da subvencioniše preduzeća vojne industrije.

Ranka Savić je kazala i da je rečeno da će naredne sedmice biti nastavljeni pregovori s kineskom kompanijom koja bi da kupi „Železaru Smederevo”, ali da su za partnerstvo zainteresovani i u firmi koja trenutno upravlja „Železarom”.

Za socijalni program 16 milijardi

Ministarstvo privrede saopšilo je da je Sertić razgovarao sa čelnicima ASNS-a o aktuelnoj situaciji u privredi, privatizaciji i stečaju, kao i problemima radnika preduzeća koja su u tim procesima.– Sindikati i radnici su naši ključni partneri u reformama koje sprovodimo. Potrebna nam je podrška za ono što dobro radimo, kao i argumentovana kritika da bismo zajedno našli najbolja moguća rešenja – istakao je Sertić, i dodao da je važno da radnici imaju prave informacije o stanju u fabrikama u kojima su zaposleni, što često nije slučaj.

Ministar je izrazio razumevanje za zabrinutost radnika, i podsetio na to da je Vlada Srbije u cilju zbrinjavanja onih koji će u procesu stečaja ostati bez posla obezbedila 16 milijardi dinara za socijalne programe.– Vlada je donela i odluku o povezivanju staža za sve radnike preduzeća koja će tokom 2015. godine otići u stečaj, kao i za radnike preduzeća u privatizaciji koji su ispunili neki od uslova za penziju, ali to pravo nisu mogli da ostvare zbog nepovezanog staža – rekao je ministar.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *