Radojević otvorio međunarodno savetovanje o uljaricama

Radojević otvorio međunarodno savetovanje o uljaricama

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, otvorio je 19. juna 2017. godine u Herceg Novom, 58. savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica“. 

Reč je o međunarodnom stručnom skupu u organizaciji Poslovne zajednice „Industrijsko bilje”, novosadskog Tehnološkog fakulteta i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je okupio veliki broj domaćih i stranih stručnjaka za uljarice i industrijska ulja, saopštio je Biro pokrajinske vlade za odnsoe s javnošću.

Radojević je u izjavi za medije istakao da Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu u šumarstvo kroz mere agrarne politike prepoznaju značaj proizvodnje i prerade uljarica. 

„Tome u prilog govori i konkursna linija za sufinansiranje nabavke opreme za preradu ulja. Za tu namenu ove godine je izdvojeno 145 miliona dinara, što je mnogostruko više od prošlogodišnjih 38 miliona dinara“, kazao je Radojević. 

Pored toga, proizvođačima uljarica na raspolaganju je i konkursna linija za nabavku nove priključne i pogonske mehanizacije, koju Pokrajinska vlada prvi put sprovodi, i za koju, kako je Radojević naveo, vlada veliko interesovanje poljoprivrednika. 

Takođe, prema njegovim rečima, ohrabruje i veliko interesovanje mladih do 40 godina u seoskim sredinama za takozvani start-ap program, gde mladi poljoprivrednici mogu da dobiju do 10.000 evra, od čega 75 odsto avansno. 

„I ovaj skup je prilika da promovišemo naše mere agrarne politike i pozovemo proizvođače i prerađivače uljarica da iskoriste mogućnosti koje im stoje na raspolaganju“, rekao je Radojević. 

On je naglasio da je u proteklih nekoliko godina evidentna tendencija smanjenja površina pod žitaricama, i povećanje proizvodnje uljarica. Tako je ove godine na 230 hiljada hektara posejana soja, što je značajan iskorak u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na višegodišnji prosek od 10 hiljada hektara, uljana repica je ove godine posejana na oko 38 hiljada hektara, dok je suncokret na stabilnih oko 220 hiljada hektara. 

„To obećava, da će ova sezona biti uspešna kada su u pitanju uljarica, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu u šumarstvo će svakako nastaviti da kroz svoje mere agrarne politike podržava i proizvođače i prerađivače uljarica“, kazao je Radojević.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *