Raspisan konkurs za kredite za podsticaj turističke ponude

Raspisan konkurs za kredite za podsticaj turističke ponude

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni konkurs za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude u 2017. godini.
Kako je navedeno na sajtu ministarstva, rok za podnošenje zahteva je 1. novembar 2017, dok je krajnji rok za dostavljanje dopuna zahteva 1. decembar 2017. godine.

Konkursom je predviđena dodela kreditnih sredstava za unapređenje kvaliteta turističke ponude i intenziviranje njenog korišćenja, odnosno unapređenje marketinga domaće ugostiteljske ponude, restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u turističke kapacitete, zatim izgradnju turističke infrastrukture i suprastrukture kao i usklađivanje turističkih kapaciteta sa Zakonom o turizmu.

Pravo na korišćenje kreditnih sredstava imaju privredna društva registrovana za obavljanje delatnosti u oblasti turizma, preduzetnci koji su registrovani za obavljanje delatnosti u oblasti turizma i poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Zahtevi za korišćenje kreditnih sredstava sa traženom dokumentacijom se dostavljaju isključivo poštom ili na pisarnici na adresu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor za turizam, Nemanjina 22-26, sa naznakom „Krediti za razvoj turizma“..
Informacije o konkursu i obrazac zahteva za korišćenje kreditnih sredstava mogu se preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija www.mtt.gov.rs .

Ljajić: Turizam kao poslednji Mohikanac na Balkanu
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, otvorio je danas regionalnu konferenciju “Regija za turizam, turizam za regiju” i poručio da je politička stabilnost osnovni preduslov za formiranje zajedničke turističke ponude zemalja u regionu.

Na Balkanu i u regionu osim populizma i nacionalizma ima i turizma, koji je ostao jedini sektor koji je kao poslednji Mohikanac u borbi za neku normalnost u regionu, rekao je Ljajić u Palati Srbija.
Kako je istakao, turizam je ostao sektor koji ima potencijal za povezivanje ljudi i država u regionu. Ranije se činilo da to mogu da budu sport i kultura, videli da teško ide, dodao je Ljajić.
On je kazao da jedino kod turizma postoji potpuna saglasnost svih država i interes da se unapredi saradnja.

Konferenciju organizuje regionalni portal “Biznis plus, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.
Na konferenciji učestvuje i potpredsedavajući Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, ministar turizma BiH Edita Đapo, potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić, kao i predstavnici privrednih komora regiona.
Osnivački regionalnog portala Biznis plus su Finance iz Ljubljane, Kapital iz Skoplja, Vijesti iz Podgorice, Oslobođenje iz Sarajeva i Novi magazin iz Beograda.
Gde se region nalazi na evropskoj i svetskoj turističkoj mapi, šta čine države jugoistočne Evrope i kakav je privredni i kulturološki značaj povezivanja te oblasti sa trgovinom ili građevinskom industrijom, neka su od pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnici konferencije “Regija za turizam, turizam za regiju
Gde se region nalazi na evropskoj i svetskoj turističkoj mapi, šta čine države jugoistočne Evrope i kakav je privredni i kulturološki značaj povezivanja te oblasti sa trgovinom ili građevinskom industrijom, neka su od pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnici konferencije , koji se održava sledećeg četvrtka, 26. januara, u Beogradu.
Biće predstavljen i regionalni projekat IPTV za biznis i turizam, kao i hotelski kapaciteti i najznačajniji lokaliteti regiona.
“Regija za turizam, turizam za regiju” će zatvoriti panel o značaju dobavljača i putne i telekomunikacione infrastrukture za bolju turističku ponudu.
Izvor: Dnevnik/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *