Rast BDP od 1,3 odsto

Rast BDP od 1,3 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu 2017. godine iznosio je u stalnim cenama 1,3 odsto godišnje, procena je Republičkog zavoda za statistiku.

Privreda Srbije je lane zabeležila rast od 2,6 odsto, dok se ove godine očekuje da BDP poraste za tri odsto. Svoje projekcije na ovaj procenat podigli su i MMF i Svetska banka, koja za narednu godinu očekuje dodatno uvećanje privrednog rasta Srbije za 3,5 odsto.

Prema zvaničnoj statistici, Srbija je lane ostvarila 34,1 milijardu evra bruto domaćeg proizvoda, što je 4.833 evra po glavi stanovnika. Poređenja radi, deset godina ranije ostvareno je 3.297 evra po glavni stanovnika, dok je ukupan BDP bio 24,4 milijarde evra.

Detaljniji obračun kvartalnog BDP za drugo tromesečje 2017. godine biće objavljen 31. avgusta, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

U prvom tromesečju ove godine, rast BDP-a je iznosio jedan odsto.

Zbog sporog rasta BDP, može se desti da Srbija ne napravi novi stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, kada važeći istekne u februaru 2018. Takav scenario najavila je i premijerka Ana Brnabić upravo apostrofirajući nezadovoljstvo brzinom rasta BDP.

Izvor: Novosti

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *