RAST DEVIZNIH REZERVI TOKOM DECEMBRA 2016.

RAST DEVIZNIH REZERVI TOKOM DECEMBRA 2016.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 10.204,7 miliona evra, i veće su za 386,8 miliona u odnosu na kraj novembra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase (M1) od 207 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga.
Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 8.364,0 miliona evra i bile su veće za 231,0 milion u odnosu na prethodni mesec.
Značajan rast bruto i neto deviznih rezervi Narodne banke Srbije u decembru je ostvaren uprkos tome što na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje preovlađuju izrazito nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava.
Veći prilivi ostvareni su po osnovu neto priliva na račune devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 136,1 milion evra, veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti Republike Srbije za 108,1 milion evra, kao i većeg korišćenja deviznih kredita od otplata za 90,1 milion evra. Po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima, devizne rezerve su povećane za 113,1 milion evra.
Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da se pokriju realizovani odlivi iz deviznih rezervi u ukupnom iznosu od 107,3 miliona evra.
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 622,1 milion evra i bio je za 253,5 miliona veći nego u prethodnom mesecu. Zaključno sa 31. decembrom 2016. godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6.125,9 miliona evra.
U decembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru od 0,2%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu neto prodajom 10 miliona evra (kupovinom 90 miliona evra i prodajom 100 miliona evra) kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, navodi se u saopštenju Kabineta guvernera.

Izvor NBS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *