Rast privrede dva procenta

Rast privrede dva procenta

Srbija će ove godine imati rast bruto domaćeg proizvoda od dva odsto, a naredne godine 3,5 odsto – rekao je 7. novembra 2017. godine šef misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Džejms Ruf, ističući da je s vlastima Srbije postignut dogovor o ključnim parametrima za državni budžet Srbije za 2018. godinu.

– Prioritet je da se očuvaju dostignuća u fiskalnoj oblasti koja su postignuta uz velike napore, uz podršku inicijativama koje bi trebalo da podstaknu rast, kao što je povećanje javnih investicija i smanjenje poreskog opterećenja za radnike sa niskim nivoom dohotka – rekao je Ruf na konferenciji za novinare u Vladi posle završetka poslednje, osme revizije aranžmana sa Srbijom koji ističe u februaru iduće godine.

On je istakao da još nisu trajno rešena pitanja nekih problematičnih preduzeća, posebno u petrohemiji i rudarstvu, kao i da je potrebno ubrzati reforme javne uprave.

Ministar finansija Dušan Vujović je istakao da na kraju oktobra suficit republičkog budžeta iznosi 79,4 milijarde dinara, što je za milijardu evra bolji rezultat od revidiranog plana.

On je ocenio da manji privredni rast od očekivanog nije razlog za zabrinutost jer nije recesione prirode, već je posledica spoljnih faktora koji su uticali na rezultate u poljoprivredi i energetici.

Po Vujovićevoj oceni, među pozitivnim efektima aktuelnog aranžmana sa MMF-om je pad javnog duga Srbije, kao i smanjenje troška tog duga jer se zemlja zadužuje po povoljnijim stopama:

– Na svakih milijardu evra duga sada štedimo od 50 do 60 miliona evra jer plaćamo niže kamate.

Dinar isplativ

– Od aprila meseca imamo kontinuirani pritisak na jačanje dinara kroz priliv stranih direktnih investicija, priliv portfolio investicija, jačanje poverenja u dinar i Srbiju kao investicionu destinaciju – rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Izvor: Novosti

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *