Rast zavisi od domaće pameti i inovacija

Rast zavisi od domaće pameti i inovacija

Inovativne tehnologije u Srbiji su razvijene, na stotine malih i srednjih preduzeća bave se inovacijama, ali im je potrebna veća podrška i tesna saradnja nauke i privrede da bi bila vidljiva, istaknuto je na susretu srpskih privrednika i naučnika u SANU na naučnom skupu „Nauka, privreda i društvo u Srbiji”. Potpredsednik Privredne komore Srbije, Miroslav Miletić, smatra da je odnos između nauke i privrede uvek bio jedan od osnovnih strateških pravaca za dalji razvoj srpskog društva.
– Akademska zajednica mora da bude najaktivnije uključena u izradu strategija ekonomskog razvoja, sektorskih politika i definisanja oblasti u kojima Srbija ima prirodni i ljudski potencijal – istakao je Miletić.

Ministarstvo privrede je, po rečima pomoćnika ministra privrede Dušana Purića, već preduzelo niz koraka radi efikasnijeg povezivanja nauke i privrede.
– Omogućili smo pristup finansijama i stvorili uslove za finansiranje razvoja inovacija da bismo inovativne ideje transformisali u proizvode koji će generisati privredni rast i zapošljavanje – rekao je Purić. –

Pripremaju se novi razvojni projekti za finansiranje inovacija, novih tehnologija i patenata, za šta je izdvojeno 2.750.000 dinara.
– Da bi društvo bilo napredno, neophodno je da imamo veći broj uspešnih privatnih firmi koje su održive i od kojih bi država i građani imali koristi – smatra predsednik „MK grupe” Miodrag Kostić.
On objašnjava da njegova kompanija posluje više od 33 godine u 54 opštine u Srbiji, zapošljava 7.000 ljudi i ima 50.000 kooperanata u Vojvodini, a redovnom uplatom poreza i doprinosa, doprinosi državi.
Kostić tvrdi da je Srbiji potrebna inovativna ekonomija zasnovana na znanju, i upozorava da će, ukoliko se to ne dogodi, društvo stagnirati.
– Neophodno je veće učešće privatnih firmi u privredi – kaže Kostić, dodajući da privatnici sada drže tek 20 odsto imovine, zemljišta, fabrika. – U većinskom vlasništvu države sigurno je više od 60 odsto fiktivne imovine, a kada se uračuna građevinsko zemljište, onda je to verovatno bliže 70 ili 80 odsto. S druge strane, u privatnim rukama je, ne računajući kuće i stanove, oko 20 odsto. Za održivu ekonomiju potrebna su privatna preduzeća koja će moći da budu održiva. Održivost znači profit, a to znači da se plaćaju sve obaveze prema državi, i socijalno, zdravstveno osiguranje… Samo održive kompanije mogu iz novostvorene vrednosti to da učine. On je istakao da mladima ipak i dalje nije prioritet da se zaposle u uspešnoj domaćoj privatnoj firmi.

Lj. Malešević

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *