Razvoj malih i srednjih preduzeća baza za dalji razvoj

Razvoj malih i srednjih preduzeća baza za dalji razvoj

Razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji, posebno u IT i energetskom sektoru, predstavlja snažnu bazu za ekonomski razvoj zemlje, ocenili su na sastanku potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković i predstavnici EBRD-a.

Predstavnici EBRD-a Pol Dženings i Džoš Loud posebno su istakli da ekonomske reforme, koje je Srbija do sada sprovela, predstavljaju snažnu bazu za ekonomski razvoj.

Dženings i Loud su naglasili da njihova poseta dolazi u trenutku kada u Srbiji stvari, u ekonomskom smislu, idu na bolje i ocenili da je situacija obećavajuća i pored izazova koji postoje.

Kako je saopšteno iz parlamenta, posebna pažnja u razgovoru posvećena je stvaranju preduslova za razvoj malih i srednjih preduzeća, ravnomerni regionalni razvoj i infrastrukturne projekte.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i direktor EBRD-a u Srbiji Danijel Berg, ocenjeno je i da je potrebno obezbediti bankarsku podršku malim i srednjim preduzećima, kao i mikrofinansiranje, posebno u ženskom preduzetništvu.

Potpredsednik Skupštine Marinković istakao je da je poseta predstavnika EBRD-a uvek prilika da i parlamentarci daju svoj doprinos nastavku saradnje između Srbije i te organizacije.

On je ukazao na napor koji je Skupština uložila kako bi se implementirale mere fiskalne konsolidacije, smanjio deficit i javni dug zemlke, privukle direktne strane investicije i otvorila nova radna mesta u privatnom sektoru.

„Međunarodna pozicija Srbije je dobra, a Srbija je stub stabilnosti u regionu i uz sve postignuto na ekonomskom planu, naš privredni rast je zagarantovan“, naveo je Marinković.

On je dodao da je razvoj malih i srednjih preduzeća osnov ekonomskog rasta, zbog čega Srbija podržava i subvencioniše start up projekte, posebno u proizvodnim delatnostima.

Kako je rekao, u narednim godinama fokus će biti na razvoju i upošljavanju IT sektora, ali i razvoju malih i srednjih preduzeća u energetskom sektoru, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

Marinković je podsetio da je prioritet razvoj infrastrukture u Srbiji, koja će pored povezivanja regiona, omogućiti i ekonomsko jačanje zamlje, navodeći da je prošle godine u našoj zemlji izgrađeno 110 kilometara autoputa.

„Ako se u narednim godinama nastavi ovim tempom, uz druge ekonomske mere, imamo šansu da podstaknemo sve delove zemlje i omogućimo ravnomeran regionalni razvoj“, zaključio je Marinković.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *