Referentna kamatna stopa ostaje četiri odsto

Referentna kamatna stopa ostaje četiri odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) 11. aprila 2017. godine je odlučio da referentna kamatna stopa ostane na nivou od četiri odsto, saopštila je NBS.

Odluka je doneta na osnovu procene faktora inflacije, efekata dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i očekivanje da će se inflacija i u narednom periodu kretati u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 procentnih poena.

– Inflacija je od početka godine u granicama cilja i u februaru ona je iznosila 3,2 odsto međugodišnje. Na takvo kretanje inflacije, kao i u drugim zemljama, pre svega je uticao oporavak svetske cene nafte u drugoj polovini 2016, kao i viši od sezonski uobičajenog rast cena voća i povrća, zbog nepovoljnih vremenskih prilika početkom ove godine – navela je NBS.

Dodaje se da na to da su inflatorni pritisci i dalje niski ukazuje bazna inflacija koja je i u januaru i u februaru iznosila 1,7 odsto međugodišnje, kao i u granicama cilja usidrena inflaciona očekivanja.

– Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu, u najvećoj meri, proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i ECB-a, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji – ukazala je centrala banka.

Po oceni Izvršnog odbora NBS, otpornost ekonomije Srbije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana je zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim izgledima, a pre svega smanjenju fiskalne i spoljne neravnoteže.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. maja 2017. godine.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *