Reforma sistema zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi

Reforma sistema zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi

U cilju suzbijanja sive ekonomije i neformalnog zapošljavanja koje je posebno izraženo u sektoru poljoprivrede, Vlada Srbije je u saradnji sa NALED-om i uz podršku Nemačke razvojne saradnje pokrenula reformu sistema zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi i donošenje novog sistemskog zakona koji bi uredio ovu oblast.

Povodom ovog pitanja, održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, 18. aprila 2018. godine u prostorijama skupštine Grada Novog Sada. Prezentaciju su održali: Tisa Laušević, predstavnica NALED-a, Bojana Stanić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Dragan Agatunović, predstavnik Poreske uprave.

Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici PKS – RPK Novi Sad, poljoprivredni proizvođači, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnici udruženja poljoprivrednika.

Na javnoj raspravi je bilo reči o razvoju elektronskog sistema za prijavu sezonskih radnika, maksimalnom broju dana za angažovanje sezonskih radnika, pravilima za prijavu i odjavu radnika, troškovima poreza i doprinosa za angažovanje radnika, kao i registraciji sezonskih radnika.

Predlozi, sugestije, inicijative i komentare na Nacrt zakona mogu se dostaviti najkasnije do 25. aprila 2018. godine na e-mail adresu: javnarasprava.rad@minrzs.gov.rs ili pisanim putem Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Beograd, ul. Nemanjina 22-26.

Nacrt Zakona o pojednostavljenom radnom angazovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima

Klasifikacija delatnosti Sektor A -poljoprivreda, sumarstvo i ribarstvo

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *