Regionalna konferencija o preduzetništvu: Većina početnika opstane

Regionalna konferencija o preduzetništvu: Većina početnika opstane

Više od 70 odsto kandidata uspe da razvije i održi posao i posle 12 meseci od osnivanja firme.

Tokom ove godine 3.600 osoba je dobilo sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje za pokretanje sopstvenog biznisa. Zoran Martinović, direktor NSZ, 9. decembra 2016. godine je na Regionalnoj konferenciji o preduzetništvu na Zlatiboru izjavio da više od 70 odsto kandidata uspe da razvije i održi posao i posle 12 meseci od osnivanja firme.

– To je procenat koji je zadovoljavajući – rekao je Martinović. – Nezaposleni su najviše zainteresovani za proizvodnju i prerađivačke delatnosti, pre svega za izradu odevnih predmeta, proizvodnju hleba, preradu mlečnih i mesnih proizvoda. Veliko je interesovanje i za sektor usluga, od frizerskih do knjigovodstvenih. U ovoj godini je za sredstva konkurisalo 6.500 ljudi, a 3.600 je dobilo po 180.000 dinara da započne sopstveni biznis. Naredne godine će radnici koji su proglašeni za tehnološki višak moći da apliciraju za 200.000 dinara.

Ugostiteljsko-turistička škola u Čajetini jedna je od retkih u kojoj đaci stiču znanje o preduzetništvu. Profesorka Sofija Pavlović Luković ukazala je da je zabluda da svako može biti preduzetnik.

– On se ne rađa, već se stvara – rekla je Pavlović Luković. – Potencijal za preduzetništvo imaju đaci koji se ne plaše rada, jer je u ovim vodama potrebno mnogo odricanja.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *