Registracija firme za 24 sata, dodeljeno 21.499 PIB-ova

Registracija firme za 24 sata, dodeljeno 21.499 PIB-ova

Vreme registracije firme i izdavanja poreskog identifikacionog broja skraćeno je na maksimalnih 24 sata, i zbog unapredjenja jednošalterskog sistema registracije u okviru koga su Agencija za privredne registre i Poreska uprava objedinile svoje procedure.
Od uvodjenja unapredjenog jednošalterskog sistema registracije, za prvih pet meseci primene ove novine dodeljeno je 21.499 PIB-ova, saopšteno je iz APR-a.
Najviše PIB-ova je dodeljeno tokom juna 5.319, a za prve dve nedelje avgusta izdato je 1.527 PIB-ova.
Umesto odlaska pred šaltere Poreske uprave, piše u saopštenju, dovoljno je da osnivači i preduzetnici ispravno popune jedinstvenu registracionu prijavu koja je dostupna na šalteru APR i na internet strani www.apr.gov.rs.
Ispravnim popunjavanjem istovremeno se podnosi prijava za upis u registar APR-a i jedinstveni registar poreskih obveznika.
Elektronska razmena podataka prikupljenih na osnovu popunjene takve prijave, doprinela je da se ukine obaveza osnivača i preduzetnika da lično dostave prijavu za paušalno oporezivanje preduzetnika, odnosno prijavu za PDV obveznike u filijali Poreske uprave, piše u saopštenju.
Prema evidenciji APR, trenutno je manje od dva odsto osnivača i preduzetnika koji nisu iskoristili nove pogodnosti koje im pruža jednošalterski sistem registracije osnivanja.
Tačnije, ovi osnivači i preduzetnici nisu dostavili obavezne kontakt podatke koji su neophodni radi sprovodjenja procedura u Poreskoj upravi.
Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *