Rude su naša šansa

Rude su naša šansa

Evropska i globalna elita geologa istraživača rudnih resursa okupila se u Beogradu. Antić: Vađenje litijuma u Jadru pokrivaće 10 odsto svetske proizvodnje. Više od 30 giganata istražuje na 137 lokacija.

Bogatstvo rudnika litijuma u Jadru čije se otvaranje očekuje do 2021. doneće dobrobit ne samo Srbiji već celoj ljudskoj civilizaciji, čije se najnaprednije tehnologije zasnivaju na korišćenju ovog metala – izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić 11. oktobra 2017. godine na Direktorskoj radionici na 43. Generalnom skupu organizacije Evropskih geoloških zavoda (EuroGeoSurveys – EGS). Reč je o najvažnijem godišnjem sastanku nacionalnih kuća iz EU koje istražuju mineralne sirovine uz prisustvo takvih institucija iz Kanade i SAD, koji se održava od 10. do 13. oktobra u Beogradu.

– Odluka EGS da budemo domaćini ovakvog skupa je veliko priznanje i događaj – rekao je prof dr Dragoman Rabrenović, direktor Geološkog zavoda Srbije.

Beogradsko okupljanje direktora evropskih geoloških kuća čiji se budžeti mere milijardama dolara, po rečima stručnjaka, ima značaj koji bi u sportu imala Olimpijada. Prvi dan skupa je bio zatvoren za javnost, a „Novosti“ su imale eksluzivno priliku da pristvuju Direktorskoj radionici na kojoj je generalni sekretar EGS dr Slavko Šolar najavio stvaranje evropskog geološkog zavoda sa zadatkom da istraži i popiše mineralna ležišta sirovina na Starom kontinentu. To je osnova nove strategije EU za sirovinsku nezavisnost Evrope.

– Srbija, iako je prostorno mala, vrlo je interesantna sa stanovišta mineralnih rezervi. Više od 30 najvećih rudarskih i istražnih kompanija sveta trenutno radi na 137 istražnih polja širom Srbije sa značajnim depozitima, a u istraživanja je uloženo oko 60 miliona dolara. Budući rudarski radovi predstavljaju veliku šansu za ubrzan razvoj Srbije. Rudarstvo trenutno pokreće druge privredne grane i može se reći da je zamajac opšteg razvoja – rekao je ministar Antić.

On je istakao poseban značaj istraživanja kompanije „Rio Tinto“ u Jadru, u okolini Loznice.

– Otkrivene su vrlo visoke rezerve litijuma, procenjene na oko 130 miliona tona što je depozit svetske klase. On će od početka eksploatacije pokrivati otprilike desetak procenata svetske proizvodnje litijuma. To je veoma mnogo, uzimajući u obzir značaj ovog metala u naprednim tehnologijama koje ga koriste – naglasio je Antić.

Sledeće najvažnije otkriće, koje je 2016. na svetskim geološkim forumima dobilo najviša priznanja jeste nalazište Čukaru peki u regionu Bora.

– Tu su domaće kompanije „Rakita“, odnosno kanadska „Nevson“ i američka „Friport“, blizu overe rezervi depozita svetske klase sa visokim sadržajem bakra i zlata – najavio je Antić.

I dalje bez strategije

Srbija praktično nema strategiju razvoja rudarstva.

– Strategija jeste napisana i prošla je Vladu još 2012, ali nikad nije ušla u Skupštinu. Zato smo pokrenuli izradu nove strategije gde ćemo definisati dugoročne ciljeve razvoja rudarstva i geoloških istraživanja – najavio je Siniša Tanacković, pomoćnik ministra rudarstva.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *