Rusi nisu spustili rampu

Rusi nisu spustili rampu

Rusija nije Srbiji ograničila izvoz na njihovo tržište. To su neistine koje su pojedini mediji zlurado plasirali – izjavio je za „Novosti“ Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, povodom vesti da je ruska sanitarna služba „Roseljhoznadzor“ ograničila uvoz srpskih proizvoda zbog sve više neispravnih pošiljki iz naše zemlje.

Kako su agencije prenosile, ruska sanitarna služba nam je zapretila radikalnim merama, a povod je najnovija isporuka bresaka i šljiva koje su navodno bile zaražene. Prema tim navodima, za samo mesec dana iz Srbije je 12 isporuka bilo problematično.

– U avgustu smo imali oko 1.200 pošiljaka, dok smo za pomenutih 12 pošiljaka u dnevnoj komunikaciji sa kolegama iz ruske nadležne inspekcije, koje ćemo i obavestiti o rezultatima analiza – kažu u Ministarstvu poljoprivrede. – Svakako, ukoliko bude potrebe, inspektori „Roseljhoznadzora“ su pozvani da u svakom trenutku dođu u Srbiju i zajedno sa srpskim kolegama analiziraju sve sporne tačke.

U ovom Ministarstvu ističu da je u prethodnom periodu postignuta izuzetna saradnja sa nadležnim ruskim institucijama, a to potvrđuje i znatan i konstantan rast izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije na tržište RF, posebno povrća i voća. U prvih osam meseci ove godine izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio je za 22 odsto veći nego u istom periodu lane, a voća za 10 odsto.

Tkačev

Ministar Branislav Nedimović će sledeće nedelje u Moskvi učestvovati na sednici mešovite komisije gde će sa najvišim ruskim zvaničnicima i s ministrom poljoprivrede Aleksandrom Tkačevom, razgovarati o svim pitanjima.

Izvor: Novosti

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *