Rusi i ostali da ukinu carinu na fiću, sir, šećer…

Rusi i ostali da ukinu carinu na fiću, sir, šećer…

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić poslao je pismo Evroazijskoj ekonomskoj komisiji, u kojem su sadržani srpski predlozi za budući jedinstveni sporazum o slobodnoj trgovini s pet država te unije, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan.
Ljajić je u izjavi Tanjugu naveo da je lista predloga sačinjena nakon zvaničnih konsultacija s delegacijom Evroazijske ekonomske unije održanih u Beogradu krajem septembra. U predlogu je sadržan naš zahtev da održimo postojeći nivo liberalizacije trgovine, identičan onom koji imamo s Rusijom, koji će se proširiti na ostale zemlje Unije, a takođe smo tražili da se i dodatni proizvodi iz Srbije nađu na bescarinskom režimu – kazao je ministar Ljajić je naveo da je u pismu zatraženo da se na bescarinskom režimu nađu živinsko meso, određene vrste sireva, šećer, cigarete i „Fijatovi” automobili.
Što se tiče sireva, ministar je precizirao da su određene vrste tih mlečnih proizvoda već na bescarinskom režimu, kao i da Srbija od svog ukupnog izvoza sira, više od polovine, odnosno 53 odsto, plasira na tržište Rusije.
– Sada smo zatražili da se na slobodnom režimu nađe još sedam tarifnih oznaka, odnosno još sedam vrsta sireva – precizirao je Ljajić.
Govoreći o zahtevu da se i šećer nađe na listi za bescarinski izvoz u Evroazijsku uniju, ministar je istakao da Srbiji sledeće godine ističe pravo da na tržište Evropske unije izvozi godišnju kvotu od 181.000 tona šećera po preferencijalnim uslovima pa će samim tim biti i viškova za izvoz na druga tržišta.
– Kada su u pitanju cigarete, imamo situaciju da na rusko tržište izvozimo tu vrstu proizvoda po carinskoj stopi od 18 odsto, dok Rusija kod nas izvozi cigarete sa stopom nula. Za nas je to nepovoljna klauzula, koja trenutno postoji u Sporazumu o slobodnoj trgovini s Rusijom. Tim pre što od našeg ukupnog uvoza cigareta iz sveta, čak 41 odsto čine one iz Rusije, odnosno iz multinacionalnih kompanija koje tamo posluju – naveo je Ljajić.
Ministar je rekao i da je bescarinski kontingent zatražen i za „Fijatove” automobile, zato što je auto-industrija jedna od strateških privrednih grana u Srbiji, ali i zbog toga što u Rusiji i Kazahstanu postoji politička volja da se takva vrsta aranžmana odobri.
Ljajić je dodao da očekuje da će zvanični pregovori o usaglašavanju jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske unije započeti tokom ovog meseca, kada će biti razmatrani i zahtevi srpske strane.

Živinsko meso na spisku
– Srbija godišnje proizvede oko 94.000 tone živinskog mesa, a u proseku izveze svega 5.000 tona. Potrebna su nam nova tržišta i smatramo da bi Evroazijska unija bila velika šansa za naše proizvođače re vrste mesa – rekao je Ljajić, obrazlažući zahteve Srbije.
Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *