Ruske Investicije iznose ukupno 4 milijarde dolara, a ovo su jedine tri stvari u koje ulažu

Ruske Investicije iznose ukupno 4 milijarde dolara, a ovo su jedine tri stvari u koje ulažu

U poslednjoj deceniji, ruska investiciona ekspanzija u Srbiji teška je četiri milijarde dolara. Dominantni deo ulaganja, čak 90 odsto, samo je u jednoj oblasti – industriji nafte i derivata. Iako je robna razmena velika i meri se takođe u milijardama, Srbija međutim ostvaruje deficit, jer je veliki uvoznik nafte i gasa.

Ono što je specifičnost ruskih investicija je primat u industriji nafte i naftnih derivata, dok je preostalih deset odsto raspoređeno na finansijski sektor i prehrambenu industriju.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da ta naša zavisnost od ruskih energenata datira još od SFRJ.

– To je nastavak normalne dugoročne tendencije, pošto od domaće proizvodnje ne možemo da pokrijemo 25 odsto ukupne potrošnje. Nije Srbija tu jedina, i zemlje Zapadne Evrope su u toj situaciji – podseća Madžar.

Ruska federacija je jedan od najvažnijih naših spoljnotrgovinskih partnera, naročito zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini Rusije i Srbije.

– Unazad godinama nalazi se u prvih pet zemalja na listi tržišta na koja Srbija najviše izvozi – kažu za „Blic“ u Razvojnoj agenciji Srbije.

U prošloj godini Rusiji je prodato robe i usluga u vrednosti od 795,1 milion dolara, što je rast u poređenju sa 2015. za 9,9 odsto. Istovremeno uvoz je iznosio 1,51 milijardi dolara, i zabeležio je pad od 12,7 odsto. Ova godina počela je još bolje. Za četiri meseca izvoz je porastao 22,3 odsto u odnosu na isti  period prošle godine (286 hiljada dolara), dok je uvoz duplo veći 578 hiljada dolara (rast od 18,3 odsto).

– Prošle godine Srbija je bila najveći izvoznik jabuka – ističu u Razvojnoj agenciji Srbije.

Ono što je primetno je i angažovanje ruskih kompanija u sektoru saobraćaja. Tako ruska kompanija „RŽD Internešenel“, podružnica „Ruskih železnica“, planira da pre kraja prvog polugodišta 2017. godine okonča kupovinu više od 50 odsto udela u srpskoj kompaniji za modernizaciju transportne infrastrukture. Od marta 2014. godine, kompanija „RŽD Internešenel“ radi na projektu izgradnje i obnove železničke infrastrukture u Srbiji, koji se finansira ruskim zajmom od 800 miliona dolara državnoj Železnici Srbije.

Činjenice o ruskim ulaganjima u Srbiji
  •  Više od 30 ruskih kompanija posluje
  • Zapaženo prisustvo u bankarstvu ( Sberbanka; VTB banka; Marfin banka vlasnik je češka Ekspobanka, čiji je većinski vlasnik Igor Vladimirovič Kim, ruski biznismen blizak Vladimiru Putinu)
  • Rusija je stabilno na trećem mestu u spoljnoj trgovini Srbije (ispred su Italija i Nemačka)
  • 90 odsto ulaganja u energetski sektor
Ruske investicije u Srbiji
Naziv kompanije Sektor (Planirana) Ulaganja (u mil. evra)
Gazprom Neft naftna industrija 947
Lukoil naftna industrija 210
GSK krasniy Treugoln ik automobilska industrija 3,5
Sogaz&Srbijagas; osiguranje 3,1
C-Project prehrambena industrija 2,5
Sberbank finansije nije dostupno
VTB banka finansije nije dostupno
ICL Services IT nije dostupno

Izvor: Razvojna agencija Srbije

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *