Samo praksa vodi od učionice do posla

Samo praksa vodi od učionice do posla

Promovisanje namere države da obrazovanje uskladi s potrebama tržišta rada osnovna je nit ovogodišnjeg Međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi“, na Novosadskom sajmu.

S obzrom na to, štand Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bio je sva tri sajamska dana pozornica za predstavljanje srednjih škola koje u ovom domenu već imaju pozitivna iskustva ili se tek spremaju da uvedu novine kojima će ih obezbediti.

Kao jedan od primera dobre prakse na ovom štandu predstavila se Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“ iz Šapca, u kojoj se 900 učenika za svet rada priprema po reformisanim programima, u kojim uz teorijska znanja dobijaju i praktična.

– Mi nismo u dualnom modelu, ali radimo po refomisanim programima, u kojima praktičan rad zauzima dosta prostora – kaže direktorka ove škole Biljana Đukić. – Pored praktične nastave u samoj školi, imamo i veliku nastavnu bazu, to jest različite ustanove u koje naši učenici idu na praksu, već u skladu sa smerom koji pohađaju. To su Opšta bolnica, Dom zdravlja, Apotekarska ustanova i Zavod za javno zdravlje u Šapcu, ali i „Hemofarm“, privatne apoteke i kozmetički saloni. Tokom godine, u ovim ustanovama naši učenici od pet dana u nedelji provode na praksi dva dana, a imaju i nastavu u bloku.

Inače, ova škola jedna je od najstarijih i najopremljenijih u Srbiji, a izuzetno su ponosi i na činjenicu da su u eksternoj evaluaciji zaslužili najvišu ocenu.

Za rad u zdravstvenom sistemu pripremaju se i Tijana Tucić i Kristina Vuković, obe učenice trećeg razreda farmaceutskog smera u Medicinskoj školi u Zrenjaninu, na Sajam stigle kao predstavnice Đačkog parlamenta. U ovoj školi, u skladu s planom i programom, samo u prvom razredu struka se uči isključivo teorijski, a zatim se, iz razreda u razred, broj časova praktične nastave povećava, tako da tokom čitavog školovanja učenici imaju 500 časova vežbi i 240 časova praktične nastave u bloku.

– U trećoj godini imamo svake nedelje tri časa vežbi iz farmaceutske tehnologije i dva časa iz hemije u školi, a pored toga četiri dana u toku školske godine provodimo na praksi u apotekama – saglasne su Tijana i Kristina. – Za sada se u radu u apoteci snalazimo, ali to je i zahvaljujući tome što nam daju lakše poslove. Ali, za stvarno dobru pripremu za posao, mislimo da bi trebalo da ima više prakse, a ne samo 12 dana tokom čitavog školovanja.

Uključivanje u pripremu budućih radnika na „Putokazima“ predstavila je i temerinska firma FKL  koja proizvodi i prodaje kotrljajuće ležaje i kardanska vratila širokog asortimana za potrebe industrije poljoprivrednih mašina, građevinske mehanizacije, privrednih vozila, rudarske opreme, procesne industrije, transportnih sredstava i drugih.

– Odlučili smo da ove godine uđemo u sistem dualnog obrazovanja sa Srednjom školom „Lukijan Mušicki“ iz Temerina, u koju gravitira najviše đaka iz naše opštine, a planiramo da se u narednim godinama povežemo i s mašinskim školama iz Novog Sada i Bečeja, u koje se takođe upisuju mali maturanti koji su naši potencijalni radnici – kaže direktorka za ljudske resurse u FKL-u Tanja Bokun. Po njenim rečima, ova firma je u saradnji s lokalnom samoupravom i Ministarstvom prosvete kreirala trogodišnji smer za školovanje operatera mašinske obrade po dualnom modelu. FKL je spreman da na praksu od jeseni primi 20 đaka ovog smera, dok su ostale temerinske firme, zainteresovane za uključivanje u ovaj projekat, spremne da prime još 40 učenika, tako da će biti raspisan konkurs za prijem dva odeljenja budućih operatera mašinske obrade. Sada, kaže Tanja Bokun čekaju juni i izmene Zakona, kako bi dualno obrazovanje dobilo i zakonski okvir, kojim će biti propisani i svi detalji ove novine, od obuke mentora u firmama, preko broja sati prakse, pa do visine nadoknade učenicima na njoj.

D.Devečerski

Predstavile se i „dualne škole”

Štand Ministarstva prosvete na „Putokazima“ bio je mesto na kojem su svoje načine povezivanja sveta znanja sa svetom rada kroz dualni model predstavili i Trgovačka škola iz Beograda sa svojim partnerskim odranizacijama VIP-om, Univereksportom i Deleze grupom, te Fakultetom organizacionih nauka iz Beograda, zatim Tehnička škola iz Užica kojoj su u ovom poslu partneri firme Atlas i Matis, te Elektronski fakultet iz Niša, Tehnička škola iz Zrenjanina sa svojim partnerom NIS-om, uz podršku Tehničkog fakulteta, Tehnička škola „Milenko Verkić Neša“ iz Pećinaca, čiji je partner Boš. Predstavile su se i Ugostiteljsko turistička škola sa domom učenika iz Vrnjačke Banje i Mašinska škola iz Pančeva, te poljoprivredne škole iz Šapca, Valjeva, Svilajnca i Požarevca.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *