Samo pregovori spasavaju Fijat u Kragujevcu

Samo pregovori spasavaju Fijat u Kragujevcu

Vlada Srbije i Ministarstvo privrede u stalnom su kontaktu sa štrajkačkim odborima i poslovodstvom „Fijata” u Kragujevcu, pokušavajući da dve strane dovedu za sto da bi se pregovaralo o zahtevima radnika.

Ministar privrede Goran Knežević ističe da Vlada Srbije nije pregovarač u tom procesu, kao i da je u kolektivnom ugovoru „Fijata” navedeno da su pregovaračke strane poslodavci i zaposleni.

„Vlada je samo posrednik i trudi se da ih dovede za pregovarački sto. Vlada će insistirati na tome da se ispune zahtevi radnika, ali joj je važno i da „Fijat” ostane u Srbiji. Nama je u interesu i jedna i druga strana i ne navijamo tu ni za koga nego želimo da sednu za sto. Plate u „Fijatu” jesu male, ali ne može Vlada Srbije da garantuje njihovo povećanje. Mi ćemo insistirati na tome da se te plate povećaju, ali ne možemo da garantujemo“, rekao je Knežević.

Povodom pravila „Fijata” da ne pregovara dok se štrajk ne prekine, Knežević ističe da je to korporativno pravo te kompanije i da su naglasili da će sesti za pregovarački sto čim se štrajk prekine.

„Vlada Srbije i Ministarstvo privrede 24 sata su na raspolaganju radnicima i poručujem im da je svima u interesu da što pre krenu pregovori, kao i da bi bilo velika šteta i za radnike i za državu ukoliko se to ne dogodi“, istakao je Knežević.

Radnici „Fijata” odlučuju

Predsednik SSSS-a Orbović ističe da jedino zaposleni u „Fijatu” mogu odlučiti šta je za njih najbolje i u interesu radnika, odnosno šta je minimum koji traže, dodajući da je za to neophodno da dođe do pregovora, a u okviru njih da se reši ono što ih muči.

„Radnici najbolje znaju šta je njihov interes i ispod čega čega neće i ne mogu pristati, i to se mora rešiti. Ovde nije više pitanje uslova već jednostavno da se sedne za sto i počnu pregovori. Mnoga pitanja koja su postala problem zapravo nije ni trebalo da postoje, kao što su pitanja rada na više radnih mesta, prekovremenog rada, zarade, boniteta… No, sve to se može lako rešiti kroz pregovore, ali važno je da do njih dođe. Mi kao sindikalna centala možemo samo da posredujemo, i to u saradnji s državom i činimo, a pregovore moraju voditi sami radnici „Fijata” i njihov štrajkački odbor. Dajemo im stručne i pravne usluge i sve što im je potrebno, ali odluku o prekidu štrajka i da li je nešto prihvatljivo donose sami radnici „Fijata”, kaže Orbović.

Lider Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ističe za „Dnevnik” da je problem „Fijata” ozbiljan i da je najgore od svega što suštinski nema pregovora i što se još nije selo za pregovarački sto.

„Država, odnosno Vlada Srbije, radi sve što može i nudi da pomogne da do pregovora dođe, ali da bi se to desilo, mora druga strana, odnosno „Fijat”, da pristane. „Fijat” jednostavno neće da uđe u pregovore. Ceo protest i štrajk i postoje upravo iz razloga što on ne pregovara i što se „hvali” da oni ne pregovaraju u štrajku iako su zakonima naše države na to obavezni jer došli su u Srbiji i znaju kakvi su naši propisi i da ih se moraju pridržavati. Naš zakon kaže da su u periodu štrajkova obavezni da pregovaraju, a na to su se obavezali i kolektivnim ugovorom. Kolektivnim ugovorom, koji su potpisali s radnicima, imaju obavezu da u roku od pet dana počnu pregovore u slučaju da dođe do štrajka“, objašnjava Orbović.

Na mukama i Zrenjaninci

Industrijski sindikat kompanije „Drekslmajer automotiv” iz Zrenjanina izrazio je zabrinutost zbog štrajka zaposlenih u „Fijatu” u Kragujevcu, saopštilo je  Ministarstvo privrede.

Kako se navodi u saopštenju, u dopisu sindikat „Drekslmajera” navodi da su zabrinuti dužinom trajanja štrajka i mogućim posledicama, koje, tvrde, mogu biti pogubne za sve, ne samo za zaposlene u FCA Kragujevac nego i kooperante, poput njih.

„Podržavamo mere i napore Vlade Srbije za očuvanje radnih mesta u auto-industriji te se zalažemo za zajednički cilj koji će dovesti do dolaska novih investitora i proširenja te grane industrije. Ovim putem molimo da se nađe rešenje za prekid štrajka i pristupi pregovorima u što kraćem roku”, navodi se u dopisu sindikata „Drekslmajera”.

On tvrdi da su radnici i sindikat „Fijata” spremni na razgovore o rešavanju problema jer sve traje i više nego što bi trebalo, dodajući da  Vlada Srbije i Ministarstvo privrede tu ne mogu učiniti ništa drugo nego da posreduju između štrajkača i italijanske kompanije, i oni to i čine. Na pitanje da li su radnici „Fijata” zabrinuti zbog informacije da bi ta kompanija mogla otići iz Srbije i samim tim će oni ostati bez posla, Orbović odgovara da princip stalne ucene i plašenja zaposlenih nikuda ne vodi i da svakako nije način na koji taj veoma ozbiljan problem treba rešavati.

„Kako će „Fijat” otići iz Kragujevca, gde radnike plaća 300 evra, u Poljsku, gde treba da ih plati 950 evra? Koja je to računica da će sada prihvatiti da pravi taj isti auto i plaća radnike tri puta više nego u Kragujevcu, a ovde neće da poveća platu 50 evra? Ne vidim tu dobru računicu i ne verujem da će je iko naći u tome da tri puta poveća platu drugom radniku, a ovom s kojim radi ne može ni šestinu. Radnici, kako oni u „Fijatu”, tako i celoj državi, žele i pozdravljaju sve investicije kojih nam još mnogo treba, i to dobrih i kvalitetnih, ali zaposleni moraju imati zaštitu“, kaže Orbović.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *