Šansa da 500 sela dobije pare od države

Šansa da 500 sela dobije pare od države

Konkurs za postojeće ali i novoosnovane zemljoradničke zadruge, prema kojem će one dobiti od države 12,5 miliona dinara, ove nedelje biće raspisan. Kako je objasnio Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj, Vlada Srbije je  definisala program  pomoći selima i zemljoradničkim zadrugama kako bi se oživelo srpsko selo.

„Cilj je da u naredne tri godine u 500 velikih sela u Srbiji nikne 500 zadruga koje će voćarima, povrtarima, stočarima omogućiti da lakše dođu do tržišta. Novac od države neće se smeti trošiti za pokrivanje dugovanja ukoliko zadruga ima, već za podizanje zasada, jačanje stada, kupovinu mehanizacije .

Želimo da oživimo srpsko selo, zadržimo mlade ljude. Srpska sela ne smeju da ostanu prazna. Bojim se da će ih popuniti neko drugi“,  objasnio je Krkobabić.

Laboratorija za kontrolu mleka

U drugoj polovini ove godine očekuje se puštanje u rad Nacionalne labaratorije za kontrolu kvaliteta sirovog mleka. Prema rečima Nenada Dolovca, savetnika ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, labaratorija će se nalaziti u okviru kompleksa Direkcije za nacionalne referentne labaratorije u Batajnici u kojoj već radi Fitosanitarna laboratorija.

Od 4,2 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, blizu milion je zapušteno. Vlada Srbije je uz podršku SANU  odlučila da ulaže u srpska sela i oživi zadrugarstvo u njima . Prema tom projektu u 500 velikih srpskih sela oživeće 500 zadruga.  Sadašnji Zakon o zadrugama, koji je Srbija posle skoro dve decenije čekanja dobila 2015.godine, nije uneo velike promene u srpsko zadrugarstvo. Pre svega jer su se , kako je istakao Krkobabić, tim problemom “bavili ljudi koji nisu videli selo”  , dodajući da je neko pre 10 i 20 godina došao na ideju da privatizuje i ono što se ne može privatizovati – zadružnu svojinu.

„Zato je sada dobar broj zadruga zaglavljen po sudovima. U Srbiji trenutno ima nešto više od 1.500 poljoprivrednih zadruga, ali su mnoge od njih na ivici opstanka ili se vode besmisleno dugi sporovi, jer je u nekom momentu zadružna imovina privatizovana mimo zakona“, istakao je Krkobabić.

Država će u naredne tri godine pokušati da uloženim sredstvima udari nove temelje zadrugarsta u Srbiji i vrati duh zadrugarstva. Konkurs za dobijanje sredstava trajaće do 1.oktobra, a na njega mogu da se jave zadruge koje su registrovane u Agenciji za privredne registre i koje imaju urađene mini biznis planove.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *