SANU podržao obnovu zadrugarstva i revitalizaciju sela u Srbiji

SANU podržao obnovu zadrugarstva i revitalizaciju sela u Srbiji

Članovi Odbora za selo SANU dali su punu podršku konceptu ministra Milana Krkobabića koji je vezan za obnovu zadrugarstva i revitalizaciju sela u Srbiji, saopšteno je 25. aprila 2017. godine iz kabineta ministra.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalnii razvoj i rad javnih preduzeća, Milan Krkobabić i članovi Odbora za selo SANU koje je predvodio predsednik Odbora akademik Dragan Škorić sastali su se  i dogovorili zajedničko delovanje kabineta ministra, SANU-a, naučnih instituta, zadružnih saveza i svih drugih relevantnih činioca.

Prvi korak u realizaciji ovog koncepta je Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom Upravnom okrugu.

Program će početi da se sprovodi u prvoj polovini maja ove godine, a ukupan iznos podsticajnih sredstava predviđenih budžetom Republike Srbije za ovu godinu je 200 miliona dinara.

Maksimalan iznos od 6,25 miliona dinara namenjen je kao namenski podsticaj za osnivanje novih zadruga, a iznos do 12,5 milona dinara predviđen je za razvojne projekte postojećih zemljoradničkih zadruga.

Značajnu ulogu u ovom programu će imati i jedinice lokalne samouprave, Zadružni savez Srbije i regionalni zadružni savezi.

Na sastanku je zaključeno da se pokrene zajednička inicijativa za formiranje Nacionalnog zadružnog saveta Republike Srbije.

Izvor: Tanjug    

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *