S&P poboljšao kreditni izgled Srbije

S&P poboljšao kreditni izgled Srbije

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard & Poor’s promenila je kreditni izgled Srbije sa negativnog na stabilni, dok je kreditni rejting zadržan na nivou BB minus, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

SP poboljšao kreditni izgled Srbije

Izgledi Srbije poboljšani su, kako piše, zahvaljujući uspešno sprovedenim merama fiskalne konsolidacije tokom 2015. godine, kao i smanjene spoljnotrgovinske neravnoteže, početak procesa strukturnih reformi u javnom sektoru i oporavak ekonomske aktivnosti.

Prema navodima iz saopštenja ove rejting agencije, a koje prenosi Ministarstvo, umerene stope BDP podržane investicijama, uz uspešno sprovođenje sporazuma sa MMF, doprineće održavanju poverenja investitora u Srbiju.

Strukturne reforme koje sprovodi Vlada Srbije, podržane „stand by“ aranžmanom sa MMF, prema očekivanjima S&P, u narednom srednjoročnom periodu stabilizovaće javne finansije i smanjiti učešće države u ekonomiji.

Pozitivnim za kreditni rejting ocenjuje se i otvaranje prvih poglavlja u procesu evro integracija.

S&P će povećati kreditni rejting Srbije u narednom periodu ukoliko se nastavi program fiskalne konsolidacije, sprovedu strukturne reforme i ostvari napredak u procesu ekonomske i institucionalne integracije u EU.

*Izvor: RTS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *