Saradnja Hajnana i Vojvodine zajednička obaveza

Saradnja Hajnana i Vojvodine zajednička obaveza

Saradnja između kineske pokrajine Hajnan i Vojvodine predstvlja zajedničku obavezu, smatra predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je razgovarao 31. jula 2017. godine sa delegacijom kineske pokrajine, predvođene potpredsednikom Stalnog komiteta Pokrajinskog narodnog kongresa u Hainanu Li Ksianhengom.

Kako je navedeno u saopštenju, druga po redu poseta delegacije iz kineske provincije Hajnan Pokrajinskoj vladi rezultovala je razgovorima o osnaživanju saradnje u oblasti turizma, brojnih direktnih razmena investicija u oblasti poljoprivrede, obrazovanja i drugih privrednih grana.

Mirović je istakao da je u proteklih godinu dana urađeno mnogo po pitanju saradnje prvenstveno Srbije i Kine, a onda i samih pokrajina kao fokusa pokrajinskih vlasti, navodeći među projektima uspostavljanje direktne avio linije Beograd-Peking, delovanje Konfučijevog instituta u okviru Filozofskog fakulteta Novog Sada…

On je dodao da se odnosi dve pokrajine uspešno odvijaju i na skupštinskom nivou, te da je od velike važnosti što postoje brojne oblasti u kojima se mogu definisati konkretni projekti.

Kako je naveo, osim poljoprivrede, dolazak direktnih investitora poput kompanije Hainan Airlines impliciraju dolazak direktnih investitora i razmene informacija koje će dovesti do konkretnih ugovora.

Ksianheng, je upoznavajući delgaciju Pokrajinske vlade sa resursima ove ostrvske kineske pokrajine izrazio zahvalnost na gostoprimstvu i izneo brojne mogućnosti u pogledu dalje saradnje u oblasti turizma, informacionih tehnologija i oblasti moderne poljoprivrede imajući u vidu plodno zemljište Vojvodine.

Oktobra prošle godine potpisan je dokument Pismo o namerama, čime je otpočeta saradnja dve pokrajine, i još jednom potvrđen pobratimski odnos između Narodne republike Kine i Srbije, a ovim susretom intenzivirana je saradnja Vojvodine i Hajnana.

Potpredsednik Ksianheng pozvao je delegaciju Pokrajinske vlade u posetu provinciji Hajnan u novembru ove godine, kada bi moglo biti realizovano potpisivanje novog zvaničnog dokumenta saradnje između dve pokrajine.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *