Saradnja sa Korejom na polju zaštite konkurencije

Saradnja sa Korejom na polju zaštite konkurencije

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović primio je ambasadora Republike Koreje u Srbiji Deđong Jua.

Dr Obradović je ambasadoru Republike Koreje predstavio nadležnosti Komisije za zaštitu konkurencije i upoznao ga sa dosadašnjim aktivnostima, kao i planovima koji za cilj imaju unapređenje i promociju politike zaštite konkurencije u Srbiji.

Predsednik Komisije je, takođe, izrazio želju da Ambasada Republike Koreje u Beogradu prenese veliku zainteresovanost Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije za intenziviranje saradnje sa Komisijom za fer trgovinu Koreje (Korea Fair Trade Commission), a koja važi za jednu od najefikasnijih na svetu. Za primenu politike zaštite konkurencije u Srbiji posebno je značajno iskustvo kolega iz Koreje na primeni programa blagosti (leniency). 

Podatak da je preko 70 odsto od ukupnog broja slučajeva u domenu povreda konkurencije koje se ondose na kartele, KFTC pokrenula na osnovu ovog programa, dovoljan je da Komisija bude vrlo zainteresovana za sticanje uvida u praksu i iskustvo ovog tela. Takođe, sprovođenje politike zaštite konkurencije u Srbiji može biti unapređeno i prenošenjem korejskih iskustava u domenu digitalne forenzike i primene posebnog softvera za analizu velike količine podataka.

Korejski ambasador zahvalio se na pozivu i predložio otpočinjanje konkrentne saradnje kroz angažovanje eksperta iz korejskog tela za zaštitu konkurencije, koji bi održao radionicu u Beogradu na teme zaštite konkurencije, do kraja ove godine. Takođe, izražena je velika zainteresovanost za aktivnosti koje Srbija, u segmentu politike zaštite konkurencije, sprovodi u okviru procesa evrointegracija, obzirom na vrlo tesnu saradnju Republike Koreje i Evropske unije.

Takođe, Njegova ekselencija je izrazila zadovoljstvo zbog pokrenute inicijative Komisije za zaštitu konkurencije, a koja bi mogla da rezultira intenzivnijom saradnjom i razmenom iskustava dva tela, sve u cilju unapređenja privrednog ambijenata u Srbiji.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *