Saradnja – Srbija i Crna Gora raspisuju konkurs za naučne projekte

Saradnja – Srbija i Crna Gora raspisuju konkurs za naučne projekte

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstvo nauke Crne Gore raspisali su, po prvi put, zajednički konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između dve zemlje, za period od 15. oktobra 2016. do 15. oktobra 2018. godine.

Kako je saopšteno, ovim konkursom otvara se mogućnost naučnicima i naučno-istraživačkim timovima da sa kolegama iz Crne Gore rade na zajedničkim projektima, razvijaju mobilnost, razmenjuju stečena znanja i iskustva, i kao rezultat zajedničkog rada dolaze do novih saznanja.

Konkurs je otvoren do 31. maja 2016. godine i mogu se prijaviti nosioci naučnog istraživanja, čije nacionalne naučnoistraživačke projekte već finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a koji su upisani u Registar akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija Ministarstva.

Projekat mora ispunjavati uslove u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, kao i utvrđene kriterijume Ministarstva.

Prednost pri izboru projekta će imati projekti iz sledećih oblasti: poljoprivreda i hrana, medicina i zdravlje ljudi, održivi razvoj, energija, informaciono-komunikacione tehnologije, novi materijali, proizvodi i usluge i kulturna baština.

Posebna pažnja biće posvećena projektima koje vode mlađi istraživači, a prednost će imati predlozi koji imaju podršku partnera iz privrede.

Rukovodilac projekta mora biti imenovan za svaku projekat i u Republici Srbiji i u Crnoj Gori, a zajedničke predloge projekata istraživački timovi istovremeno prijavljuju kod oba ministarstva.

Konkurs je raspisan na osnovu Sporazuma između dve vlade o naučnoj i tehnološkoj saradnji, kao i Programa saradnje dva resorna ministarstva.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *