Sedam srpskih kompanija među 500 najuspešnijih u centralnoj i istočnoj Evropi

Sedam srpskih kompanija među 500 najuspešnijih u centralnoj i istočnoj Evropi

Najuspešnijih 500 kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) ostvarilo je promet od 580 milijardi evra u prošloj godini, a među njima je i sedam preduzeća iz Srbije.

Najbolje plasirana srpska kompanija je Elektroprivreda Srbije (EPS) koja je sa 11. mesta skočila na 72 poziciju.

Za EPS-om slede Nafna industrija Srbije (NIS) koja se nalazi na 94. mestu, zatim Fijat-Krajsler Srbija na 152. mestu, Merkator-S Novi Sad na 196, Telekom Srbija na 265. mestu, Delez Srbija na 271, dok je Srbijagas na 362. poziciji, prema devetoj godišnjoj studiji Coface o 500 najvećih kompanija u CIE.

Najveći broj uspešnih kompanija imaju Poljska, Mađarska i Češka.

Automobilska industrija i transport su sa prometom od 128 milijardi evra postali najveći sektor u regionu, preuzimajući vodeću poziciju od sektora nafte i gasa, prema nalazima istraživanja ove međunarodne kompanije za osiguranje kredita.

Najveće kompanije imale su smanjenje prometa i neto profita od 0,6 odsto, odnosno 3,1 odsto, ali su značajno povećale svoju radnu snagu, zapošljavajući 4,5 posto ukupne radne snage u regionu, odnosno 2,24 miliona ljudi.

To je doprinelo padu stope nezaposlenosti u regionu, koja je u deset zemalja opala čak za više od 10 odsto.

Coface predviđa da će se rast u zemljama CIE u 2017. i 2018. godini oporaviti nakon prošlogodišnjeg usporavanja, na 3,4 odsto, odnosno 3,3 odsto u narednoj godini, zahvaljujući stabilnom rastu privatne potrošnje, uz podršku stalnih poboljšanja na tržištu rada.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *