Siva ekonomija dnevno odnese osam miliona evra

Siva ekonomija dnevno odnese osam miliona evra

– Srbija je na dobrom putu što se tiče borbe protiv sive ekonomije, a samo u saradnji države i građana može biti rešen ovaj problem koji dnevno odnese osam miliona evra, rekla je danas ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ana Brnabić, nakon sastanka Saveta mešovitih komora u Privrednoj komori Srbije.

Ona je rekla da Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije koji je usvojen 2015. godine ima 68 konkretnih mera za suzbijanje sive ekonomije od kojih Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ima dve mere od kojih je najvažnija puna implementacija zakona o inspekcijskom nadzoru.

„On je ključan za borbu protiv sive ekonomije, jer je prvi put uveo kontrolu nad neregistrovanim privrednim subjektima“, rekla je Brnabić dodajući da je ranije inspekcijski nadzor bio moguć samo nad registrovanim privrednim subjektima, a za subjekte koji se nisu ni registrovali inspekcije nisu bile nadležne.

Ona je navela da su prvi rezultati primene zakona ti što je u proteklih 18 meseci od početka implementacije povećan broj registrovanih privrednih subjekata za 15 odsto, a broj ođavljenih subjekata smanjen za devet odsto, što znači da je sve manje onih koji zbog nelojalne konkurencije prelaze u sivu zonu.

„Zakon o inspekcijskom nadzoru je prvi put uveo zajedničku koordinaciju svih inspekcijskih službi kojih na republičkom nivou ima 42, ovom koordinacijom upravlja koordinaciona komisija za inspekcije koju vodi državni sekretar i koja na mesec dana proverava šta je urađeno“, pojasnila je Brnabić.

Ona je dodala, da je uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj potpisan dogovor za formiranje tima od šest ljudi koji će raditi u ministarstvu i biti podrška koordinacionoj komisiji za inspekcije.

„Novina je i jednistvena informaciona platforma e-inspektor koja treba na transparentan i efikasan način da prikaže privredi šta inpsekcije rade i koja će imati softver za analizu rizika. To je u fazi proglašenja pobednika na tenderu i biće ulozeno oko 1,6 miliona evra u ovaj sistem“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je fiskalna lutrija, koja je nedavno završena, jedna od 68 mera borbe protiv sive ekonomije, a da je najvažnije što je ova mera edukativnog karaktera i sto pruža mogućnost da se sa građanima priča o sivoj ekonomiji.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *