Siva zona pojela mnogo škola, bolnica, mostova…

Siva zona pojela mnogo škola, bolnica, mostova…

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je danas da će Srbija teško uspeti da se približi najmodernijim evropskim zemljama ako zadrži stari, netržišni sistem,  u kojem postoji siva ekonomija, ali je dodao da veruje u snagu građana koji će podržati napore da Srbija postigne još bolje rezultate.

– Siva ekonomija ne može se suzbiti sve dok se ne shvati da su obaveze prema državi u interesu građana, odnosno da se iz poreza finansiraju bolnice, škole, pozorišta… – rekao je premijer na predstavljanju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koji je Vlada Srbije usvojila prošle sedmice.

On je naveo da siva ekonomija, po nekim procenama, čini i 30 odsto udela u privredi, ali da se prave razmere ne znaju. U uređenim zemljama, rekao je Vučić, građane ne interesuje ko je na vlasti, oni razumeju da moraju plaćati obaveze državi da bi država ispunila obaveze prema narodu, prema građanima, u vidu finansiranja zdravstva, prosvete, socijalnih davanja…

– Hajte da se dogovorimo: možemo da ne plaćamo ništa i da onda ništa i ne tražimo od države, ili da plaćamo državi obaveze, a ako neko neće milom, onda zakonskim sredstvima da ga prinudimo – rekao je premijer, i ponovio da je suština u pitanju hoćemo li zaista tržišnu ekonomiju. – Brinemo li o budućnosti ili ne brinemo?

Premijer je objasnio da se sva ta pitanja svode na jedno – da se porez mora plaćati ako hoćemo da država ispunjava svoje obaveze.

Vučić je rekao da rezultati u 2015. godini po pitanju smanjenja sive ekonomije nisu loši, ali da veruje da mogu biti mnogo bolji, i dodao da očekuje od građana razumevanje i jedinstvo, a od biznismena još više novca od naplate poreza.

Po analizama Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj NALED, zbog sive ekonomije državni buyet je svakog dana uskraćen za osam miliona evra, navodi se u saopštenju tog tela. Kako se dodaje, novac koji država gubi bio bi dovoljan da svaka opština u Srbiji dobije novi dom zdravlja (609 miliona evra), da se rekonstruišu i opreme sve opšte i specijalne bolnice (439 miliona evra), finansiraju plate vatrogasaca, policajaca i lekara (963 miliona evra), a ostatkom novca da se prepolovi deficit buyeta.

Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije je prvi strateški dokument Vlade koji predviđa mere za smanjenje nelegalnog poslovanja i neformalnog zapošljavanja. U izradi je učestvovalo više od 100 osoba iz javnog i privatnog sektora, organizacija civilnog društva i relevantnih stručnjaka. Predložene mere uključuju jačanje svesti građana o negativnim posledicama sive ekonomije, unapređenje inspekcijskog sistema i efikasnije procesuiranje krivičnih dela i prekršaja protiv privrede.

Vlasnik „MK grupe” Miodrag Kostić smatra da je u državi u cilju borbe protiv sive ekonomije važna saradnja i paralelni rad državnih organa, promovisanje vrednosti plaćanja poreza, a inspekcijske mere tome mogu najviše pomoći.

– Samo deset odsto sive ekonomije kad bismo prebacili u regularnu, to bi moglo uticati na rast BDP-a od tri odsto, a s takvim rastom sigurno bi se mogao smanjiti i buyetski deficit – rekao je Kostić.

Govoreći o konkretnom primeru, on je rekao da postoje ozbiljni problemi sa sivom ekonomijom u sektorima proizvodnje mesa i mesnih prerađevina, ali i u proizvodnji brašna i pekarskih proizvoda.

Na konferenciji su učestvovali i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi, ambasador Nemačke Aksel Ditman te predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević.

Vučić: Naša Lutrija jedina bila s gubicima

Premijer Vučić je rekao i da strani investirori ne žele da proširuju svoj posao sve dok imaju konkurenciju u onima koji posluju u sivoj zoni. On je najavio da će biti uvedene onlajn fiskalne kase, odnosno mehanizam po kojem će Poreska uprava pratiti poslovanje svake radnje i moći će da reaguju odmah, čim, recimo, vide da u toku dana nije bilo nijednog fiskalnog računa.

– Takav način rada je pokazao velike rezultate u svetu – rekao je Vučić.

Premijer se osvrnuo i na rad Državne lutrije Srbije, koja je u 2011. godini napravila minus od milion i po evra, rekavši da smo jedina zemlja u svetu koja je to „uspela” i da ne postoji nijedna zemlja s manjim profitom, ali da ipak javnost ne dozvoljava promene ni u tom državnom preduzeću.

Poslodavci prijavili 15.000 radnika

– U prethodnih deset meseci prijavljeno je gotovo 15.000 neregistrovanih zaposlenih – izjavila je potpredsednica Vlade Kori Udovički, i poručila da je za borbu protiv sive ekonomije najvažnije da društvo promeni odnos prema plaćanju poreza. – Prijavljivanje radnika raste na bitno brži način nego što je bilo ranije.

Ona je dodala da je prijavljeno i 3.000 preduzetnika više.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *