Siva zona ukrade 127 milijardi dinara

Siva zona ukrade 127 milijardi dinara

Po poslednjim procenama, ukupan nivo sive ekonomije u Srbiji je 20,7 odsto BDP-a. Pasivna siva ekonomija doseže 15,6 odsto BDP-a, što predstavlja 127 milijardi dinara prihoda koje je država izgubila usled neoporezivanja dobiti kompanija i neubiranja PDV-a, ocenjeno je u studiji koju su predstavile kompanije „Ernst & Jang” i „MasterKard”.

Nalazi EJ-ove studije pokazuju da je plaćanje gotovinom važan faktor koji dopinosi širenju razmera sive ekonomije pa bi prelazak na elektronske načine plaćanja bio u interesu vlada država koje se suočavaju s tim problemom. Siva ekonomija može se umanjiti podsticanjem elektronskih načina plaćanja i uvećanjem vrednosti takvih transakcija, ocenjeno je u studiji.

– „MasterKard” je uspešno pomogao vladama država u njihovoj borbi protiv sive ekonomije pružanjem neophodne ekspertize – rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor kompanije „MasterKard” za region Balkana Artur Turemka. – Cilj studije je da skrene pažnju na tu pojavu, inicira političku raspravu o tome i prikaže potencijalno relevantna rešenja, koja bi pružila pomoć u efikasnoj borbi za rešenje tog problema.

Rukovodilac Poreskog odeljenja kompanije „Ernst & Jang” Ivan Rakić izjavio je da je fokus studije na rešenjima koja su primenjiva u Srbiji. On je rekao da je u studiji siva ekonomija analizirana u celini, odnosno njen pasivni i aktivni deo. Kako objašnjava, pasivna siva ekonomija je, na primer, kada potošač u gotovini plaća redovnu cenu, ali prodavac ne registruje tu transakciju i na taj način profitira izbegavajući plaćanje poreza državi.

– Ukoliko bi plaćanje bilo izvršeno elektronski umesto gotovinski, teško da bi bilo moguće da prodavac izbegne prijavljivanje transakcije nadležnom poreskom organu – naveo je Rakić. U aktivnoj sivoj ekonomiji, kako navodi, obe strane učestvuju u transakciji i profitiraju od njenog neprijavljivanja.

Po podacima, sektor u kojem se ostvaruje najveći udeo pasivne sive ekonomije u Srbiji, oko 43 odsto, jeste sektor hrane, pića i duvana.

Ne može na parče

 

– Smatramo da za smanjenje sive ekonomije primena bilo koje pojedinačne mere ne bi dala željene rezulatate, već je važna paralelna i istovremena primena više mera koje su prepoznate kao odgovarajuće s obzirom na specifično poslovno okruženje Srbije – ocenio je Rakić.
Ključne mere su, po proceni studije, olakšice za privredne subjekte kao podsticaj za trgovce, povraćaj PDV-a kao podsticaj za potrošače, obaveza upotrebe POS terminala, obaveza bezgotovinskog plaćanja privrednih subjekata i PDV lutrija.

 

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *