Sivoj zoni naplate samo 40 odsto kazni

Sivoj zoni naplate samo 40 odsto kazni

– Srbija je pretposlednja zemlja u Evropi po brzini izvršenja presuda, s obzirom na to da je za sprovođenje jedne sudske odluke potrebno gotovo 600 dana – izjavio je ministar

pravde Nikola Selaković na radnom susretu s članovima i partnerima NALED-a. – Očekujemo da izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju unaprede efikasnost jer smo kroz kvalitetnu javnu raspravu došli do dobrih rešenja i voleo bih da privreda bude redovno uključena u izradu propisa kao i da ukazuje na probleme u primeni postojećih.

Izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju rasteretiće sudove velikog broja starih predmeta, deo ovlašćenja biće prenet u nadležnost izvršitelja i ujednačiće praksu u postupanju sudija. Selaković je savetovao učesnike skupa da u većoj meri koriste instrument medijacije jer se suđenje svuda u svetu pokazalo kao skup način rešavanja sporova.

Član Upravnog odbora NALED-a Vojislav Genić naglasio je da će podrška pravosudnih organa u borbi protiv nelegalnog poslovanja biti veoma značajna kada počne primena nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, na kojem rade NALED i Vlada Srbije.

– Podaci NALED-a pokazuju da se okonča tek 46 odsto postupaka protiv lica koja posluju u sivoj zoni i naplati 40,5 odsto kazni – rekao je Genić. – Verujemo da je, osim podizanja kapaciteta inspekcija, bitno i da se tužioci i sudije specijalizuju za tu vrstu postupaka. Time bi bila poslata jasna poruka svima koji nameravaju da krše zakon da će biti brzo otkriveni i kažnjeni. Bilo bi neophodno i da se izmeni Krivični zakonik i olakša dokazivanje krivičnih dela u oblasti sive ekonomije.

 

Inspektori neće da svedoče

Govoreći o problemu sive ekonomije i neefikasnom rešavanju postupaka po prijavama inspektora, ministar pravde istakao je da problem ne leži samo u sudovima. Selaković je naveo primer da inspektor ne dođe na suđenje da dokaže prekršaj ili dokaz koji dostavi nije dovoljno snažan, zbog čega prijava bude odbačena. On je ipak dodao da manjkaju specijalizovana znanja za pojedine oblasti i da je kod dela sudija prisutan otpor prema usavršavanju.

 

Izvor: Dnevnik

 

 

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *