Sklopljen dogovor gazda i zaposlenih

Sklopljen dogovor gazda i zaposlenih

Pregovori oko povećanja minimalne cene rada još bez konkretnog predloga. Poslodavci i sindikati traže da jedan sat košta 154 dinara.

Za pregovore između poslodavaca, reprezentativnih sindikata i predstavnika Vlade o povećanju najniže garantovane zarade ostalo je još nedelju, što je, smatraju sindikalci, kratak rok da bi se došlo do dogovora. Praksa utvrđivanja minimalca u poslednjih nekoliko godina, tvrde oni, pokazuje da sve tri strane polaze od svojih pokazatelja i da je teško u tako kratkom roku, koji ističe 15. septembra doći do predloga koji bi koliko-toliko zadovoljio sve tri strane.

Predstavnici Unije poslodavaca Srbije su se posle drugog sastanka saglasili sa sindikalcima da minimalna zarada „ide“ na 154 dinara po satu na neoporezivi deo zarade. Kako naglašavaju u oba reprezentativna sindikata, – Savez samostalnih sindikata Srbije i Granski sindikat „Nezavisnost“ – toliki je projektovani rast inflacije za sledeću godinu. Predstavnici Vlade još nemaju svoj predlog.

– Ukoliko se prihvati naš iznos približićemo se potrošačkoj korpi, odnosno 70 odsto njene vrednosti – kaže Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

On objašnjava da Ministarstvo finansija nije htelo da se „otvori“ i iznese svoj predlog prilikom prvog susreta sa njima. Po zakonu bi trebalo da se reprezentativni sindikati, poslodavci i predstavnici Vlade dogovore o iznosu koji bi zatim bio potvrđen na Socijalno-ekonomskom savetu.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije, koji ne učestvuju u pregovorima, smatra da će radnici dobiti nešto više od onoga što su ponudili poslodavci.

– Predsednik Vučić je najavio uvećanje od 10 odsto, što znači da bi zaposleni u Srbiji trebalo da dobiju oko 143 dinara po satu – kaže naš sagovornik. – Veliki je problem što minimalnu cenu umesto da ugovore sindikati i poslodavci, kod nas je već godinama utvrđuje Vlada. Pregovora se, na kraju se proglasi da nema dogovora.

Iako bi minimalac trebalo da važi samo za firme koje ne posluju dobro, sada čak i oni koji vrlo dobro posluju, pogotovu strane kompanije, radnicima isplaćuju minimalac.

– Ne može se najmanji iznos određivati kao na pijaci, već postoje zakonski okviri – kaže on. – Poslodavci zakidaju državu na ime poreza kada stalno zaposlenima isplaćuju minimalac, a ostatak „naruke“.

Saglasne sve strane

Uslov poslodavaca je da neoporezivi deo zarade, koji je sada 11.600 dinara, bude povećan za osam odsto, a ako Vlada na to ne pristane, oni nude povećanje minimalne zarade od tri odsto. Prvi put do sada su se sva tri socijalna partnera uslaglasila da treba podići minimalnu cenu rada, koja sada iznosi 22.880 dinara i prima je 350.000 radnika.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *