Sklopljen prvi međudržavni sporazum Saudijske Arabije i Srbije

Sklopljen prvi međudržavni sporazum Saudijske Arabije i Srbije

Srbija i Kraljevina Saudijska Arabija potpisale su 5. novembra 2015. godine prvi međudržavni sporazum u svojoj istoriji koji će, kako očekuju njegovi potpisnici, predsednik Visokog saveta za turizam i kulturnu baštinu Saudijske Arabije princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, podstaći bolju političku i ekonomsku saradnju dve zemlje.

Ljajić je, posle potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti turizma, istakao da je cilj privlačenje što više turista iz Saudijske Arabije kojima će biti predstavljeni kako turistički potencijali Srbije, tako i mogućnosti za investicije.

– Ova poseta će predstavljati temelj budućih političkih i ekonomskih odnosa naše dve zemlje – poručio je Ljajić.

Kako je istakao, interes Srbije je da nastavi sa reformama i da u potpunosti završi proces privatizacije, a svuda gde postoji mogućnost, predstavi potencijalnim investitorima priliku za ulaganje u našu zemlju.

– Ne bih voleo da bude da je ova poseta isključivo namenjena da prodamo neke banje i hotele. To je jedan mali segment ove posete. Naš cilj je da privučemo saudijske investitore i što više turista – rekao je Ljajić.

On je dodao da je između dve zemlje period intezivne saradnje i poručio da očekuje posetu velikog poljoprivrednog holdinga iz Saudijske Arabije.

 

– Potrebno je potpisati Sporazum o ekonomsko-tehničkoj saradnji i Sporazum za podsticaj i zaštitu investicija kako bismo napravili okvir za nastavak saradnje – rekao je Ljajić.
Prema njegovim rečima, na tržište Saudijske Arabije Srbija će nastupiti zajedno sa Bosnom i Hercegovinom.

 

– Time pokazujemo želju za punom regionalnom stabilnošću i saradnu sa državama u susedstvu, a time i povećavamo šanse za dolazak više turista i investicija u narednom periodu – rekao je Ljajić.

 

Princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud izjavio je da je delegacija te zemlje u Srbiji dočekala napredak i stabilnost i najavio novu i intezivniju saradnju dve zemlje.
– Srbiju vidimo kao važnog i ključnog aktera na Balkanu i u međunarodnoj zajednici. Očekujemo da ostvarimo saradnju u obostranom interesu. S radošću iščekujemo povratnu posetu srpskih poslovnih ljudi i turista – rekao je saudijski princ.

 

On je dodao da ta država na odnose Saudijske Arabije sa Srbijom gleda kao na odnose dve ravnopravne zemlje i naglasio da je i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem danas razgovarao o daljem jačanju političkih i ekonomskih odnosa.

Upitan u koje oblasti bi Saudijska Arabija mogla da ulaže u Srbiju, al Saud je odgovorio da je Srbija počela da organizuje svoj investicioni portfolio koji će predstaviti inostranim investitorima mogućnosti naše zemlje i dodao da je veoma optimističan na osnovu onoga što je čuo o Srbiji.

– Saudijski investitori su spremni da ulažu bilo gde u svetu. Nemamo ograničenja za to i sada je na srpskoj vladi da dođe u Saudijsku Arabiju i predstavi Srbiju kao mesto gde je dobra i stabilna klima za investiranje – zaključio je Al Saud.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *