SKUP O DUALNOM OBRAZOVANJU Švajcarski sekretar: Prilagoditi obrazovni sistem istoriji i kulturi

SKUP O DUALNOM OBRAZOVANJU Švajcarski sekretar: Prilagoditi obrazovni sistem istoriji i kulturi

BEOGRAD – Nezaposlenost mladih u Evropi je manja u zemljama koje imaju sistem dualnog obrazovanja, istakao je danas u Beogradu Mauro Del Ambrođio, državni sekretar za obrazovanje, nauku i inovacije Švajcarske.

On je, na otvaranju konferencije “Dualno obrazovanje u funkciji efikasnijeg tržišta rada” u Privrednoj komori Srbije (PKS), kazao da je u Švajcarskoj Ustavom predviđeno da akademski put i stručno obrazovanje imaju istu vrednost.

Prema njegovim rečima, ekonomska konkurentnost se postiže zahvaljujući dobrom obrazovanju, kako dualnog, tako i kvalitetnog univerzitetskog. Činjenica da imamo snažan sistem dualnog obrazovanja omogućio nam je da kod nas nisu univerziteti pretvoreni u ustanove masovnog obrazovanja, naglasio je Del Ambrođio.

On je kazao da ceo sistem obrazovanja treba posmatrati sistemski, a ne odvojeno. Ukazao je da se dualno obrazovanje malo razlikuje u Švajcarskoj, od onog u Nemačkoj i Austriji.

Del Ambrođio je naglasio da se ne može reći koji je bolji, jer svaki ima svoje prednosti i mane, a svaka zemlja mora da prilagodi sistem dualnog obrazovanja sopstvenoj istoriji, kulturi i tradiciji. Del Ambrođio je objasnio da u Švajcarskoj 65 odsto mladih nakon obaveznog školovanja mora naći zaposlenje, praksu u privredi u okviru dualnog obrazovanja.

U otvaranju konferencije učestvuju premijer Aleksandar Vučić, ministar obrazovanja Mladen Šarčević, predsednik PKS Marko Čadež, a prisustvuju ministri državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, privrede Goran Knežević, rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin, omladine i sporta Vanja Udovičić.

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *