Skup srpskih i slovenačkih privrednika namenske industrije

Skup srpskih i slovenačkih privrednika namenske industrije

Na marginama zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije, koja se održavao 25. oktobra 2016. godine u Beogradu, u kasarni Topčider je organizovan sastanak predstavnika privrednih društava u oblasti naoružanja i vojne opreme dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Otvaranju skupa, čiji je cilj unapređenje privredne saradnje i do koga je došlo na zajedničku inicijativu dva ministarstva odbrane, prisustvovali su resorni ministri Zoran Đorđević i Andreja Katič.

Pozdravljajući goste iz prijateljske Slovenije, Đorđević je podsetio na 2012. godinu i inicijativu za početak saradnje, kada je u Briselu upoznao Željka Kralja i kada su prvi put kao nacionalni direktori za naoružanje razgovarali o modelima saradnje dve države.

“Tada nisam znao da će do ovog sastanka doći, ali sam smatrao, a to mislim i danas, da postoje realne mogućnosti za uspešnu saradnju Srbije i Slovenije. Danas je prilika da razgovaramo o tome i da učesnici razmene mišljenja i iskustva kako bismo pronašli zajednički put ka ispunjenju međusobnih potreba i zajedničkom učešću na trećim tržištima, rekao je Đorđević.

On je dodao da prepreka za saradnju nema, a da će njeno unapređenje biti dobar zamajac za razvoj privrede obe zemlje.

Ministarka odbrane Slovenije Andreja Katič je istakla da se nada da će sastanak biti početak još uspešnije saradnje Srbije i Slovenije.

“Osnov za takva očekivanja predstavlja potpisan Sporazum o saradnji, koji otvara vrata intenziviranju aktivnosti obe strane”, rekla je Katič i poželela uspešan rad učesnicima skupa i što skorije konkretizovanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Pomoćnik ministra odbrane Slovenije za logistiku Željko Kralj potvrdio je da je Sporazum o vojnotehničkoj saradnji iz decembra 2015. godine odlična osnova za konkretizovanje saradnje, a da postoje i inicijative za zajedničku prodaju proizvoda namenske industrije, pa je posao ministarstava da povežu privrednike dve zemlje.

Sastanak je nastavljen predstavljanjem potencijala privrednih društva Srbije i Slovenije u oblasti naoružanja i vojne opreme.

Tokom popodneva, privredne delegacije posetiće Vojnotehnički institut, gde će se upoznati sa njegovim istraživačkim i razvojnim potencijalima, nakon čega će u plenumu biti sumirani rezultati i formulisani zaključci današnjeg sastanka, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *