Skup u EP: Srbija cenjen ekonomski partner

Skup u EP: Srbija cenjen ekonomski partner

Srbija ima najveću snagu za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, poruka je sa panela koji su u Evropskom parlamentu organizovali Evropa malih i srednjih preduzeća i Privredna komora Srbije.

Srbija kao najveća zemlja i ekonomija u regionu predstavlja i najznačajniju snagu za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, poruka je sa panela koji su u Evropskom parlamentu organizovali Evropa malih i srednjih preduzeća i Privredna komora Srbije. 

Evropski parlamentarci i predstavnici privrednih komora zemalja članica EU ocenili su na sastanku u Briselu da je Srbija u poslednjih par godina ostvarila značajan napredak kada su ekonomski rezultati u pitanju. 

”Srbija je najveća zemlja i najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu. Značajan napredak ostvaren je u pogledu makroekonomske stabilnosti zemlje za vreme vlade Aleksandra Vučića. Ekonomski rast u zemlji je na nivou od 3 procenta. Istovremeno, Srbija ima jasan strateški cilj, a to je čalnstvo u EU”, poručio je evropski parlamentarac i član Odbroa SME Europa Andor Deli. 

Politička stabilnost, regionalna saradnja, kao i uvođenje dualnog obrazovanja predispozicije su za dalji privredni razvoj Srbije i regiona, ali i napredak ka članstvu u EU, rečeno je na skupu.

Ambasadorka Misije Srbije u EU Ana Hrustanović kaže da je prošla godina bila ekonomski najuspešnija za Srbiju od početka ekonomske krize u Evropi.

Ona je ukazala na činjenicu da je takav privredni rast rezultat ekonomskih reformi prethodnih vlada i iznela očekivanje da će nova vlada na čelu sa Anom Brnabić nastaviti istim putem. 

”Politička stabilnost je ključna za privredni rast. Mi smo ponosni rezultatima koji govore da Srbija beleži privrednoi rast od 3 procenta ove godine uz predviđanje da će sledeće godine rast dostići 4 procenta”, kaže ambasadorka Hrustavnović uz napomenu da je Srbija postala dobra destinacija za evropske i međunarodne investicije. 

Šef kancelarije privredne komore Austrije u EU Markus Stok napominje da se Srbija našla među prvih 50 zemlja u svetu po uslovima poslovanja. 

On je izneo pozitivne primere austrijskih privrednika koji posluju u Srbiji naglasivši da u Srbiji ima oko 450 austrijskih privrednih predstavništava, a da 9 od 10 austrijskih privrednika kažu da su napravili dobar izbor investirajući u Srbiju.

”Srbija je vrlo cenjen poslovni partner. Mnogo toga je urađeno na ekonomskom planu, a mnogo toga još ima da se uradi na reformskom putu. Mi smo optimistični da ako Srbija nastavi ovim putem njen ulazak u EU će doneti uspeh ne samo za državu već i za celu EU”, poručio je Stok. 

Evropski parlament usvojio je sredinom juna Rezoluciju o Srbiji u kojoj se pozdravljaju napori Srbije u ekonomski reformama, traže veća ulaganja u mala i srednja preduzeća i pozdravljaju napori poslovnog sektora, tj. Privredne komore Srbije u promociji regionalne saradnje. 

”Ekonomija mora da igra snažnu ulogu u evropskim integracijama- Podrška EU srpskoj privredi jeste velika, ali je i dalje značajno iza onoga što dobijaju zemlje članice- Naš zadatak je da iznova pronalazimo načine kako da naši privrednici i grašani imaju korist od procesa pristupanja EU i pre nego što postanemo članica”, poruka je direktora Kancelarije privredne komore Srbije u Briselu Zdravka Ilića. 

Ilić je najavio da će se u cilju bolje regionalne saradnje i sveobuhvatnog regiona na putu ekonomskog razvoja i evrointegracija, na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana koji se održava sledećeg meseca u Trstu otvoriti stalna kancelarija Komorskog investicionog formuma koji obuhvata privredne komore zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *