Skuplji uvoz svinja i gaude, a jeftiniji maslaca

Skuplji uvoz svinja i gaude, a jeftiniji maslaca

 

Prelevmani na uvoz svinja za klanje su podignuti s deset dinara na 15, a dok su nameti na uvoz maslaca za maloprodaju gotovo prepolovljeni, odnosno sa 125 dinara po kilogramu smanjeni su na 70.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Vlada Srbije je donela odluku kojom su produžene zaštitne mere za uvoz iz EU mleka, kiselomlečnih proizvoda, svinja za klanje i za određeni broj tarifnih linija za svinjsko meso i klanične proizvode.  Odluka će se primenjivati do 30. juna 2016. godine, a u odnosu na zaštitne mere koje su važile do 31. decembra 2015, njom je predviđen proširen obuhvat proizvoda jer obuhvata svinjsko meso. S druge strane, zaštitne mere se odnose na jednu tarifnu liniju mleka manje (određene vrste pavlake).

Zaštitne mere za uvoz iz EU mleka i kiselomlečnih proizvoda se produžavaju, s tim što se iznos na uvoz maslaca za maloprodaju smanjuje sa 125 dinara po kilogramu na 70, a iznos za dve određene vrste sira, čija je uvezena količina bila najveća u 2015. godini, povećan je sa 130 dinara po kilogramu, odnosno 132, na 150. To se odnosi na sir sa sadržajem masnoće manjim od 40 odsto, odnosno gaudu. Iznos posebne dažbine na uvoz svinja za klanje se povećava s deset dinara po kilogramu na 15. Osim produženja zaštitne mere na uvoz svinja za klanje, uvedena je takva mera i na svinjsko meso, klanične proizvode od tog mesa i sveže, i soljene, i sušene, i u salamuri, i dimljene. To se odnosi na smrznuto svinjsko meso bez kostiju, svinjsku masnoću, svinjsko dimljeno ili sušeno meso i ostale pripremljene ili konzervisane proizvode od svinjskog mesa, butove i odreske. U resornom ministarstvu kažu da se poremećeni tokovi trgovine poljoprivrednim proizvodima u evropskim okvirima nastavljaju i da je prisutan sve veći pritisak uvoza, a nastavlja se pad cena mleka i mlečnih proizvoda.

Razlog za uvođenja i produženje zaštitnih mera na uvoz pomenutih poljoprivrednih proizvoda proizašao je iz potrebe ublažavanja poremećaja na domaćem tržištu, koji je nastao iz situacije na koju Vlada Srbije nije mogla uticati, odnosno poremećenih tokova trgovine poljoprivrednim proizvodima usled embarga Ruske Federacije na uvoz iz EU i ukidanja kvota za mleko u EU, kažu u Ministarstvu. Do sada preduzete mere su ublažile negativne efekte prekomernog uvoza te robe iz zemalja EU, međutim, za pojedine kategorije je bilo neophodno dodatno povećanje visine iznosa prelevmana, što je Vlada i usvojila na predlog Ministarstva.

E. Dn.

Otkup gotovo stao

Otkup živih svinja (tovljenika do 120 kg) je u potpunom zastoju, a cena je pala na 108-110 din/kg, što je izazvalo veliku pomutnju među 6.000 farmera u Srbiji koji se bave tovom za tržište.

Oni smatraju da država i dalje malo čini na potpunijoj zaštiti njihove proizvodnje merama koje ne zahtevaju novčana izdvajanja, a pojedini stočari čak traže potpunu zabranu uvoza živih svinja.

Izvor : Dnevnik

 

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *