Slatki raj kod Novog Sada – “Naša čokolada je brend Srbije, a ne ćevapi”

Slatki raj kod Novog Sada – “Naša čokolada je brend Srbije, a ne ćevapi”

Njeno kraljevsko visočanstvo čokolada, koja nastaje u maloj fabrici „Eugen Chocolate“ nadomak Novog Sada, rezultat je velike veštine, znanja i ljubavi dva školska druga koji su se u potrazi za sopstvenim biznisom opredelili za onaj najslađi.

Posle deset godina postojanja, potvrdilo se da je Đuri Baranu i Petru Jovanoviću to bio pun pogodak.

Put od ideje do konačnog izgleda i nije bio tako sladak. Sada kada se prisećaju, kažu da je samo lud i pijan čovek mogao da se bez para upusti u ovu čokoladnu avanturu.

Njihova luksuzna čokolada ima korene u porodičnoj tradiciji jednog od vlasnika Petra Jovanovića.

On je po rođenju zadojen ovim slatkišem jer je njegova majka bila jedan od retkih stručnjaka u staroj Jugoslaviji koji su znali sve tajne njene proizvodnje.

Imenu fabrike „Eugen“ kumovala je Petrova sestra Ivana. U celu priču uplela je najvećeg vojskovođu Habzburške monarhije Eugena Savojskog, poznatog hedonistu.

On je na jednom od svojih vojnih pohoda doplovio Dunavom i bio iznenađen kada su ga šajkaški graničari ponudili toplom čokoladom.

Beleška o ovom događaju istovremeno je prvi pisani dokument o čokoladi na ovim prostorima.

Zbog svog jedinstvenog stila, koji uspešno spaja eleganciju i luksuz sa dozom dekadencije, ova čokolada priziva atmosferu 18. veka, velelepnih zamkova i monarha nepredvidljive naravi.

Do toga je ipak bilo teško doći, kažu Đura i Pera, vlasnici male oaze slatkiša u selu Gložan.

 – Želeli smo da čokoladi vratimo mesto koje je nekad zauzimala. Svaka naša čokolada ručno je izrađena i upakovana u luksuzne kutije koje naši stručnjaci dizajniraju. Da ne spominjem da je u davnoj prošlosti topla čokolada smatrana pićem bogova, a do pre nekoliko vekova bila je privilegija samo imućnih. Naša misija je da povratimo taj kult i da naučimo ljude kako se u čokoladi uživa – da je treba jesti polako i pustiti je da se topi u ustima, jer se samo na taj način može osetiti punoća njenih ukusa – kaže Đura Baran, po struci elektroinženjer, koga je u svet čokolade uveo drug Pera.

Bez Đurine struke ne bi bilo ni fabrike. Njegova dovitljivost može da ga svrsta i u inovatore jer je uspeo da od starih i bačenih mašina napravi čudo. Tako je i od starog dedinog rotora, koji je našao na tavanu, napravio značajnu polugu u proizvodnji.

– Serijske opreme za ručnu proizvodnju nije bilo ni tada niti je ima danas. Pera osmisli, a ja napravim. Zato o našim počecima ima mnogo anegdota, a najupečatljivija je ona vezana za našu prvu čokoladu. Sve smo uradili po recepturi, ali čokolada nikako da izađe iz kalupa. Nadrealna je slika kako ja udaram čekićem, ali ništa ne uspeva. Kada smo pomislili da je sve promašaj, u besu udaram kalup i odjednom počinju da ispadaju predivne kockice. Ja kao u bunilu krećem besomučno da ih trpam u usta, oduševljen što je naš san zaživeo – kaže u šali Đura.

Kako momci pričaju, čokoladom se mogu izraziti i osećanja, a ona može da bude i srpski brend.

– Vođeni time, ostvarili smo želju da na tržište izbacimo nešto drugačije i istovremeno ekskluzivne čokolade koje bi i stranac u našoj zemlji poželeo da ponese kao suvenir. A ima li šta bolje od najkvalitetnije čokolade? U krajnjem slučaju, zbog čega bi brend Srbije morali da budu rakija ili ćevapi? – pita se Jovanović.

Slatke strasti njih, ali i tržišta regiona zadovoljava sada 30 zaposlenih. Perina mama više ne daje savete kako da naprave najbolju čokoladu jer ju je sin prevazišao u umeću.

Da je to tako, potvrđuje i to što su krajem 2016. godine patentirali projekat proizvodnje čokolade sa bioaktivnim komponentama.

– To se realizuje u saradnji sa Tehnološkim fakultetom iz Novog Sada. Taj projekat je među 14 u okviru Programa saradnje nauke i privrede koji sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju Evropska unija i Srbija. Na ovo smo posebno ponosni, jer smo dokazali da smo okrenuti savremenim trendovima, kao i da smo u 100 projekata prepoznati kao kvalitetan tim – naglašava Jovanović.

Žele da osvoje Evropu

Za njihove inovacije i eksperimente čuli su mnogi i zato, pored tržišta Srbije, žele da osvoje i Evropu. Zato su 2016. godine otvorili firmu u Sloveniji koja treba da im pomogne s plasmanom u EU.

– Tržišta EU, tačnije Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nemačke jedni su od glavnih ciljeva naše kompanije. U 2016. godini ostvarili smo oko 10 odsto izvoza od svoje proizvodnje. Namera nam je da to bude više – priča Đura.

Članovi žirija

Ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, Aleksandar Gračanac iz Privredne komore Srbije, Jelena Bulatović iz Srpske asocijacije menadžera, Biljana Pešić iz Sosijete ženeral banke Srbija.

Kriterijumi

  • profitabilnost
  • likvidnost
  • izvozni potencijal
  • broj zaposlenih i novozaposlenih
  • tehnološke inovacije
  • orijentisanost na zaštitu životne okoline
  • ostvareni doprinos u razvoju lokalne zajednice

 Akcija 10. godinu zaredom

Desetu godinu zaredom dnevni list „Blic“ u saradnji sa Sosijete ženeral bankom izabraće najboljeg preduzetnika, ovoga puta za 2016.

 

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *