Kako smo prodavali žito na svetskoj pijaci

Kako smo prodavali žito na svetskoj pijaci

Srpski agrar je 2017. godine Evropi i svetu izvezao preko 2,5 miliona tona žitarica i uljarica. Kompanija MK Group, sa svojim članicama MK Komerc i Agroglob, zaslužna je za čak trećinu ukupnog izvoza, pokazuju podaci udruženja “Žita Srbije”.

Vodeće mesto u izvozu žitarica, kako je rečno na sednici Upravnog odbora udruženja, zauzela je kompanija MK Grupa sa svojim kompanijama članicama. Ukupan izvoz svih žitarica u Srbiji za 2017. godinu iznosio je 1,7 miliona tona, od čega je gotovo 25 odsto izvoz koje su ostvarile kompanije koje pripadaju Miodragu Kostiću. Prvi sledeći izvoznici s liste su kompanije “Delta Agrar” s 205.911 tona i “Konzul”, s 165.396 tona.

I pored smanjenog prinosa, koji je posledica suša tokom prošle godine, glavni izvozni proizvod Srbije je i dalje kukuruz sa 1,7 milion tona. Prošle godine je u izvozu kukuruza učestvovalo 192 izvoznika, među kojima su članice MK Grupe – MK komerc i Agroglob ostvarile više od petine ukupnog izvoza, dok je preostalu količinu izvezlo 190 kompanija među kojima su Delta Agrar, Konzul, Vimeksium, Mat-Agro, Cirić i sin i drugi

Kada je reč o pšenici, tokom 2017. godine izvezeno je 511.154 tona. Među najvećim izvoznicima ove žitarice ponovo se nalaze kompanije članice MK Grupe sa više od 10 odsto izvoza. Treba dodati da je izvoz brašna iznosio 235.457 tona što, preračunato na zrno, daje količinu od 306.094 tona pšenice. Na prvom mestu po izvozu brašna i ovog puta našla se MK Grupa, odnosno njena članica – Žito Bačka iz Kule s količinom od skoro 40.000 tona. Drugu i treću poziciju u izvoznom bilansu zauzimaju Mitsidest point iz Sremske Mitrovice i MB Komerc iz Rume sa 3.5 puta manjim količinama.

Što se tiče izvoza soje, tokom 2017. godine izvezeno je 114.591 tona, a uvezeno 151.806 tona, što Srbiju čini neto uvoznikom soje u količini od 37.215 tona. Kompanije koje su ostvarile najveći izvozni rezultat su RWA Srbija, Delta, Konzul i kompanije članice MK Grupe.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *