Socijalno-ekonomski savet predložio da se prevremene penzije ne umanjuju

Socijalno-ekonomski savet predložio da se prevremene penzije ne umanjuju

Predsednik Socijalno-ekonomskog saveta Ljubisav Orbović rekao je 18. aprila 2017. godine da će od Vlade Srbije biti zatraženo da ukine trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno za građane koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u penziju pre navršenih 65 godina starosti.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je predlog Saveta da umanjenje treba da važi do navršetka 65 godina života.


– Za zaposlene u administraciji nije veliko opterećenje da rade do 65 godina starosti kako bi ispunili i drugi uslov za penziju, ali za ljude koji rade u posebnim uslovima gde je potrebeno fizičko angažovanje, rad do 65 godina je naporan i oni ne treba da budu kažnjeni zbog toga što će otići ranije u penziju, što im zakon omogućava – rekao je Orbović.

Po rečima Orbovića, koji je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i predsedavaće Savetom narednih godinu dana, Vlada Srbije treba da nađe najbolje rešenje i izmeni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Aleksandar Vulin rekao je da se u ovom trenutku ne zna koliko je penzionera kojima se odbija od penzije zato što su ostvarili pun radni staž, a nemaju 65 godina života, što je drugi uslov za punu penziju.

– Tek kada se uradi finansijska analiza znaće se koliko je dodatno potrebno novca da bi se uveli novi propisi za prevremene penzije. Razumemo potrebe onih koji su zbog beneficiranog staža otiši u penziju sa 61 godinom života, ali konačan sud će se doneti posle finansijske analize – rekao je Vulin.

On je dodao da je Savet za godinu dana uradio dosta u rešavanju problema u društvu i potpisao 18 kolektivnih ugovora.

– Socijalni dijalog bolje funkcioniše – dodao je Vulin.

Socijalno-ekonomski savet je na današnjoj sednici predložio da Posebni kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, na osnovu mišljenja Ministarstva kulture dobije prošireno dejstvo što znači da će se odnositi na sve ugostiteljske objekte.

U Socijalno-ekonomskom savetu su predstavnici Vlade Srbije, Unije poslodavca i dva reprezentativna sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.

 

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *