Softveraši od izvoza mogu zaraditi 1,5 milijardi evra

Softveraši od izvoza mogu zaraditi 1,5 milijardi evra

Srbija bi u narednih pet godina trebalo da poveća neto izvoz IT sektora sa sadašnjih 400 miliona na 1,5 milijardi evra godišnje, predviđeno je nacionalnim Akcionim planom za IT, koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji do kraja godine. Akcioni plan, koji je sačinio ministarski savet za IT, na čijem je čelu ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić, biće jedan od tri prioritetna projekta Vlade u narednih pet godina.

Ovim dokumentom se planira podizanje kapaciteta u IT industriji i kreiranje IT kadrova koji nedostaju. Kako se procenjuje, na tržištu se trenutno pojavljuje oko 1.500 kvalifikovanih IT stručnjaka, a potrebno je da se taj broj poveća najmanje pet puta – na preko 7.000 IT radnika godišnje, kako bismo dostigli izvozne ciljeve.

Da bi se to postiglo, potrebno je povećanje kvota za upis na fakultete gde se ovi kadrovi obrazuju, a po rečima direktora Vojvođanskog IKT klastera Milana Šolaje, potrebno je obezbediti i kvalitetan kadar na fakultetima i naći način da se najbolji zadrže na njima, kao i izgraditi odgovarajući prostor. Poslednjih nekoliko godina kvote na ovim fakultetima se povećavaju, a dobre su i vesti da bi uskoro trebalo da počne izgradnja nove lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, da je počela izgradnja NT parka i dodatnog prostora za Tehnički fakultet u Novom Sadu, a razmatra se i konačna realizacija plana – sređivanje Instituta “Lola” za Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Akcionim planom predviđene su novine i kada je reč o neformalnom obrazovanju. Radiće se zajedno sa IT klasterima, organizacijama kao što je „StartIT”, kompanijama i univerzitetima da se uvede vaučerski sistem za prekvalifikaciju. To će omogućiti da mladi ljudi steknu osnovna IT znanja, koja će biti dovoljna za početak karijere, a to može biti osnov i za dugoročne prekvalifikacije.

Među predlozima u Akcionom planu je da se ljudima iz struke dozvoli da predaju na fakultetima, čime bi se nadoknadio nedostatak profesora i predavača, a predviđa se i ulaganje u edukaciju državnih službi, pre svega Poreske uprave, Agencije za privredne registre i drugih, kako bi razumele specifičnosti IT startap industrije.Generalni cilj je ubrzanje rasta IT sektora, kreiranje nedostajućih kadrova i povećanje izvoza Srbije i, svakako, zadržavanje IT stručnjaka u Srbiji.

Neophodno povećati ulaganja u IT u Srbiji

– Plan je dosta ambiciozan, ali se rad mora koordinirati u oba pravca – i ka razvoju sopstvenih rešelja, kao i u autsorisng – kaže Milan Šolaja. – Naravno, bolje je imati što više kompanija koje razvijaju sopstvena rešenja za globalna tržišta, ali je i autsorsing izuzetno važan jer obezbeđuje kontakt sa stranim tržoštima, stalan priliv sredstava, koja se potom mogu usmeriti ka finansiranju sopstvenih rešenja i to se ne sme ispustiti iz vida.

Šolaja ukazuje da povećanje izvoza koji se zasniva na autsorsingu direktno zavisi od povećanja broja kadrova i njihove dostupnosti. Sa druge strane, razvoj sopstvenih rešenja zahteva ulaganja i vreme, pa će u takvim uslovima biti teško dostignuti zacrtani izvozni cilj.
– Uz povećanje izvoza, veoma je važno da se radi na povećanju ulaganja u IT u Srbiji. Naime, sada je u Srbiji nivo tih ulaganja oko 60 evra po glavi stanovnika, a u Hrvatskoj je, recimo 200 evra , dok je u Evropi prosek oko 800 evra.

U zemljama koje su 2004. godine postale članice EU minimalna ulaganja u IT po glavi stanovnika bila su 150 evra. Ako to postignemo to će značiti da postajemo zemlja koja pokazuje znake razvoja i hvata korak sa četvrtom industrijskom revolucijom – kaže Šolaja.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *