Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske: Izvozićemo govedinu, ulje i pekarske proizvode

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske: Izvozićemo govedinu, ulje i pekarske proizvode

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić 30. septembra 2017. godine je u Ankari sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem usaglasio tekst novog Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, koji bi trebalo da bude potpisan tokom posete Srbiji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, 10. i 11. oktobra.

Novi tekst Sporazuma predviđa po prvi put bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku, saopšteno je iz Ljajićevog kabineta.
Srpski proizvođači će, takođe, po prvi put na tržište Turske bez carina moći da izvoze definisane kvote sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

Sporazumom su definisane i duplo veće kvote za bescarinski izvoz iz Srbije u Tursku pojednih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva.

S druge strane, Srbija je omogućila bescarinski uvoz iz Turske utvrđenih kvota nara, jagoda, plavog patlidžana, tikvica, stonog i suvog grožđa, a takođe su povećane kvote pojedinih prehrambenih proizvoda, koje su već bile predmet slobodne trgovine između dve zemlje.

Po prvi put Sporazum definiše i slobodnu trgovinu uslugama (finansije, transport, telekomunikacije, koprodukcija…) što će u značajnoj meri doprineti poboljšanju investicione klime i većem dolasku turskih ulagača u Srbiju, a istovremeno će našoj privredi otvoriti prostor tržištu usluga u Turskoj, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *