Sprečavanjem monopola i kartelskog udruživanja -Oštećeni bez pravde

Sprečavanjem monopola i kartelskog udruživanja -Oštećeni bez pravde

Niko nije uspeo da naplati štetu koju je pretrpeo zbog nečijeg monopolskog položaja.

Manji slovački mobilni operateri su prethodnih godina od „Slovačkog telekoma“ izvukli čak 280 miliona evra na ime štete koju su pretrpeli jer je ta kompanija zloupotrebila svoj monopolski položaj. U Srbiji je svega nekoliko preduzeća pravdu u sličnoj situaciji potražilo pred sudovima, ali dosad  nijedna tužba nije bila uspešna.

U Komisiji za zaštitu konkurencije veruju da je uzrok što ni prateća ni samostalna tužba za naknadu štete nastale usled povrede pravila konkurencije nije na pravi način regulisana.

Iz tumačenja odredaba Zakona o zaštiti konkurencije se nameću dva zaključka  napominju u Komisiji.  Najpre da Komisija za zaštitu konkurencije nije nadležna da odlučuje o naknadi štete, već je nadležan sud u sudskom postupku. Drugi je da rešenje Komisije ne podrazumeva da je šteta nastala, već tužilac mora da je dokaže u sudskom postupku. Tužilac mora da dokaže postojanje štetne radnje, pretrpljenu štetu i uzročnu vezu između te radnje i nastale štete.

Sprečavanjem monopola i kartelskog udruživanja, na tržištu bi trebalo da se održi veća konkurencija, a za potrošače to znači kvalitetniji i jeftiniji artikli i usluge.

 U koncentracijama za koje su se radili ispitni postupci, gde je u pitanju dominantan položaja ili znatno učešće na tržištu, najčešće izričemo mere ponašanja ili uslovno odobrenje  ističe Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije.  Dosad nismo imali situaciju da ne odobrimo koncentraciju. Kažnjavamo učesnike na tržištu. A koliko, zavisi od toga da li sarađuju sa nama.

I dalje nadziru

Evropska komisija uvodi dodatne naknade za toplo valjani čelik iz Kine, i to opterećenjem od 18 do 35,9 odsto. Čelik koji stiže iz Srbije, Ukrajine, Rusije, Irana i Brazila biće još „na posmatranju“. Konačna odluka se očekuje u oktobru.

 Komisija za zaštitu konkurencije je odobrila koncentraciju „Hestila“  objašnjava Obradović.  Evropska komisija nije imala nijednu primedbu. Ova mera Direktorata za konkurenciju za Srbiju nije problem. Obavlja se samo nadzor.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *