Spremni smo da proširimo aktivnosti u Srbiji

Spremni smo da proširimo aktivnosti u Srbiji

Predsednik Evropske investicione banke (EIB) Verner Hojer istakao je da je ova institucija spremna da proširi saradnju u Srbiji.

– Mi smo u Srbiji veoma aktivni i spremni da proširomo naše delovanje – kazao je on na marginama Samita 100 lidera jugoistočne Evrope u Portorožu.

– Odlučujuće je da imamo ekonomski održive i sprovodljive projekte. Ako se ispune kriterijumi u vezi brojnih faktora, od socijalnih pitanja do ekoloških standarda, postoji mogućnost za proširenje saradnje sa Srbijom – najavio je on.

Hojer je u Portorožu govorio o Junkerovom planu za ponovno oživljavanje evrospke privrede i moguće efekte po zapadni Balkan.

Junkerov plan predviđa prekogranične projekte

Predsednik Evropske investicione banke (EIB) Verner Hojer ukazao je danas da plan predsednika Evropske komisije (EK) Žan-Kloda Junkera predviđa podršku prekograničnih projekata koji će uključiti i susedne zemlje EU.

On je, u izjavi za Tanjug, na marginama Samita 100 lidera jugoistočne Evrope u Portorožu, rekao da Junkerov plan treba da oporavi privredu EU.

Prema njegovim rečima, plan ima za cilj da zatvori dve rupe – investicionu i u oblasti inovacija.

Hojer je istakao da je od početka globalne ekonomske krize nivo investicija opao za 20 odsto, i ostao je na niskom nivou, što je porblematično za konkurentnost Evrope.

Pored toga, kako je ukazao, već skoro dve decenije EU zaostaje za glavnim konkurentima SAD, Azijom, po pitanju investicija u inovacije, obrazovanje i istraživanje.

Junker, prema njegovim rečima, svojim planom namerava da reši problem ovih zaostajanja, a EIB je zadužena za implementaciju tog poduhvata.

Hojer je ukazao da Junkerov plan predviđa investicione projekte u EU, ali sadrži i mnogo prekograničnih projekata koji će obuhvatiti i susedne regione Unije, kao što je jugoistočna Evropa.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *