SRBI SE ZADUŽUJU SAMO U DINARIMA Šta je uticalo na promenu navika pri uzimanju kredita

SRBI SE ZADUŽUJU SAMO U DINARIMA Šta je uticalo na promenu navika pri uzimanju kredita

Čak 98 odsto keš kredita u Srbiji odobreno je ove godine u dinarima, a razlozi su stabilan kurs, nulto učešće i isplata zarada u dinarima, tvrde bankari. Za prvih pet meseci ove godine banke su odobrile 14 milijardi dinara gotovinskih kredita, a gotovo svaki zajam je isplaćen u domaćoj valuti od čega dve trećine na rok otplate duži od pet godina.

Kamatne stope na novoodobrene dinarske kredite na najnižem su nivou i iznose u proseku manje od 11 odsto. U odnosu na period pre godinu dana, niže su i za osam procenata.

– Dinarski krediti imaju primat nad zajmovima u evrima već dve godine, iz više razloga – plate naših građana vezane za su domaću valutu, imamo stabilan kurs od oko 122 do 123 dinara za evro i već duže imamo nisku inflaciju, čak i manju od jedan odsto – kaže naš sagovornik iz jedne banke.

Dodatni razlog je kontinuirani pad kamate za kredite u dinarima sa dvadesetak odsto godišnje 2013. na trenutnih desetak odsto, ali i činjenica da kod ovakvih zajmova banke ne traže učešće koje je obavezno kod evro kredita i to u iznosu od 30 odsto.

Dinarske pozajmice jesu skuplje u odnosu na pozajmice u evrima, ali su trenutno za klijente manje rizične. Kada se sve stavi na papir, kredit u evrima u trenutku uzimanja je dosta jeftiniji, ali građani stalno moraju da strepe kako će se kurs kretati, jer jačanje evra podrazumeva više dinara za ratu.A

Banke na potezu

Ekonomista Zoran Grubišić kaže za „Blic“ da NBS smanjenjem referentne kamate jeste napravila prostor za jeftinije dinarske kredite, ali da o ceni kredita odlučuju same komercijalne banke.

Kamatna stopa na dinarske zajmove pala je za oko trećinu od 2013, a ovakav trend je usledio nakon što je NBS započela ciklus smanjenja referentne kamate. NBS je spustila referentnu kamatu s 10,5 odsto u 2012. na aktuelnih četiri odsto. To je oborilo kamate na kredite u dinarima sa 30 odsto na 10.

– Banke nude mogućnost fiksne i promenljive kamate, ali razlike u ceni gotovo da nema. Razlika je samo u rokovima otplate koji mogu da idu od šest do 84 meseca. U zavisnosti od toga i kamata se razlikuje za po dva do tri procentna poena – kažu u jednoj banci.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *