Srbija 65. na svetu po inovativnosti

Srbija 65. na svetu po inovativnosti

Švajcarska, Švedska, Velika Britanija, SAD i Finska su najinovativnije države na svetu, a Srbija je u „zlatnoj sredini”, na 65. poziciji među 128 zemalja rangiranih u novom, devetom izdanju Globalnog indeksa inovativnosti (GII), saopštila je konsultantska kuća „A. T. Kerni”.

Potpredsednik u „A. T. Kerniju” Marko Derča smatra da Srbija može da poboljša svoju poziciju na GII, ukazujući na to da su sklapanje partnerstava za razvoj i stimulaciju inovacija osnova koja Srbiju može dovesti među vodeće inovatore u svetu.– Po područjima koja se mere u sklopu Globalnog indeksa inovativnosti 2016, Srbija se našla na 50. mestu u području znanja i tehnološkog „autputa” i na 56. mestu u području institucija i ljudskog kapitala i istraživanja – kaže Derča, po saopštenju „A. T. Kernija”.

Napominjući da je prema indikatoru sofisticiranost tržišta Srbija lošije rangirana (109), on dodaje da „umreženost i partnerstva između velikih i malih kompanija i start-apova, i utrživanje inovacija predstavlja jedan od ključnih faktora pomoću kojih bi Srbija se mogla popeti na rang-listi i pozicionirati među vodeće inovatore”.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *