Srbija će do kraja januara ponuditi državne obveznice vredne ukupno 550 miliona evra

Srbija će do kraja januara ponuditi državne obveznice vredne ukupno 550 miliona evra

Uprava za javni dug prodala je dvogodišnje državne obveznice nominalne vrednosti 5,812 milijardi dinara.

Na današnjoj aukciji ponuđen obim emisije iznosio je 25 milijardi dinara, a do kraja januara biće održane još četiri aukcije državnih hartija od vrednosti.

Primanje po osnovu zaduživanja, koje je obezbeđeno na današnjoj aukciji, koristiće se za finansiranje obaveza po osnovu ranije emitovanih hartija od vrednosti koje dospevaju u januaru 2017. godine, saopštila je Uprava.

Državne obveznice su prodate po stopi prinosa od 4,74 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 12. januara 2019. godine. Datum dospeća kupona (3,50 odsto godišnje) je 12. januar. Za 11. januar je zakazana prodaja trogodišnjih državnih obveznica denominovanih u evrma u vrednosti 100 miliona evra, a 12. januara je prodaja pedesettronedeljnih zapisa u vrednosti 50 miliona evra.

Aukcija pedesettronedeljnih zapisa u vrednosti 10 milijardi dinara je 17. januara, a prodaja sedmogodišnjih obveznica u vrednosti 15 milijardi dinara je 26. januara.

Tako će u januaru biti ponuđene obveznice u vrednosti od ukupno 50 milijardi dinara (oko 400 miliona evra), kao i one denominovane u evrima vredne 150 miliona evra.

Izvor: Blic

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *