Srbija dobila prvi vetropark

Srbija dobila prvi vetropark

 

Srbija je 11.11. 2015. godine dobila prvi vetropark u Kuli koji je izgradila kompanija MK “Fintel Vind”. Reč je o postrojenju koje se sastoji od tri vetrenjače visine 178 metara u čiju izgradnju je uloženo 15 miliona evra.
zvršni direktor MK “Fintel Vind” Ticijano Đovaneti rekao je da je ovaj događaj od ključnog značaja za sektor energetike u celoj Srbiji.
– Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola koje je trajalo sedam godina, uspeli smo da završimo ovaj projekat. Mi se nećemo zaustaviti na ovome, nego ćemo nastaviti sa izgradnjom novih vetrenjača već u narednih nekoliko meseci. Od rada vetroparka koristi će imati svi, i država i društvo i mi, ali i potrošači – rekao je Đovaneti.
Svečanom otvaranju prisustvovao je i ministar energetike Aleksandar Anić koji je posebno bio oduševljen time što Srbija konačno ima vetropark.
– Većina nas koja je imala priliku da se susretne sa vetrenjačama u inostranstvu, bila je ljubomorna zbog toga što ih oni imaju, a mi ne. Danas Srbija dobija svoj prvi vetropark i ja sam uveren da je to samo početak ostvarivanja našeg plana za razvoj zelene energije. Očekujemo da će njen udeo sa sadašnjih 21 odsto skočiti na 27 odsto i to je naš plan – rekao je Antić.
On kaže da će već u martu početi izgradnja vetroparka snage 6,6 megavati pored Vršca, a da će u narednom periodu Srbija dobiti između 160 do 170 novih vetrenjača koje će biti izgrađene najviše u Vojvodini, ali i uz sliv Dunava.
– Ovo je veliki dan za Srbiju. Danas pravimo jedan tehnološki iskorak. Ja sam posebno srećan, jer nije mala stvar dobiti vetropark u svom mandatu – rekao je Antić.
Izvor: .blic.rs

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *