Srbija jedna od najtraktivnijih za agrobiznis u regionu

Srbija jedna od najtraktivnijih za agrobiznis u regionu

 

Za Evropsku banku za obnovu i razvoj Srbija je jedna od najatraktivnijih zemalja u regionu kada je reč o prehrambenoj industriji, izjavio je 17.12.2015.  direktor agrobiznis sektora za Centralnu i Jugoistočnu Evropu EBRD-a Miljan Ždrale.On je istakao i da je ta banka u 2015. godini investirala u Srbiji 100 miliona evra.

„Srbija je nama jedna od najatraktivnijih zemalja u region po pitanju agrobiznis sektora, od primarne proizvodnje do maloprodaje i prerađivačke industrije“, rekao je Ždrale na međunarodnoj konferenciji o prehramenoj industriji u region „FMCG, Retail-Agribusiness Premium Brunch-Belgrade“, koji su organizovali EBRD i Infoarena grupa.Ždrale je kazao da je Srbija dominantna i da ima najveći portfolio ulaganja EBRD od 335 miliona evra od 2011.godine.

„Taj sektor se pokazao kao vrlo otporan u odnosu na druge bez obzira na sve ekonomske izazove i sigurno da Srbija pokazuje pluseve u tom sektoru. U narednom period možemo pospešiti izlazak srpskih kompanija u region, zatim investicije u energetsku efikasnost i optimizaciju korišćenju resursa, kao i održivost razvoja maloprodaje, naveo je Ždrale.On je rekao da je dobar primer kompanija Delez u Srbiji kojam kako kaže, ima pozitivan efekat na sistem likvidnosti u region.

„Srbija može da privuče nove investiture.  Trenutno, u Srbiji, pored ovogodišnjih investicija u kompanije Bambi, Knjaz Miloš i Imlek, radimo na pripremi predžetvenog finansiranja  farmera i nadamo se da ćemo sa tim instrumentom izaći sledeće godine u saradnji sa komercijalnim banakama. To će biti jedan od ključnih instrumenata da se smanji nelikvidnosti primarnog poljoprivrednog lanca“, naveo je taj stručnjak.

Ždrale je istakao da je Srbija trenutno jedina u Evropi koja proizvodi više nego dovoljno soju koja nije GMO, koja bi mogla da se koristi za visoko-kvalitetnu vegetarijansku ishranu.On je, ipak, upozorio da primarna poljoprivredna proizvodnja učestvuje u BDP-u Srbije svega devet odsto i da ima puno prostora da se taj udeo poveća.

Direktor Infoarena grupe Tomislav Gavaci je kazao da se ta konferencija organizuje u cilju promocije prehrambene industrije regiona na međunarodnom tržištu, a naročito za povezivanje sa tržištima EU, Afrike, Turske i Bliskog Istoka.“Hoćemo da privučemo investicije u region, ali i našim kompanijama da omogućimo investicije na međunarodnom tržištu“, kazao je Gavaci.

On je istakao da je to jedna u nizu konferencija tog tipa, koje se organizuju u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom SVetske banke i FAO, najavljujući da će glavna međunarodna konferencije FRA ARENA 2016. Biti organizovala u Beču 18. i 19. februara 2016.

Na konferenciji u Beču biće reči i o izazovima migrantske krize, klimatskim promenama, inovacijama i drugim stvarima važnim za region, dodao je Gavaci.On je kazao da je cilj da u narednih pet godina organizovanje takvih skupova bude među top pet u Evropi u sektoru prehrambene industrije.

Direktor kompanije Bisnode Petar Miljković je rekao da Srbija ima najviše velikih kompanija u tom sektoru u region, kao id a 45 odsto njih postoji poslulje duže od 10 godina, što pokazuje da posluju veoma dobro.

Direktor kompanije Sunoko, koja posluje u okviru MG grupe, Ljubiša Radenković je kazao da je srpska industrija šećera pokazala da čvrsto stoji na svojim nogama u prethodne dve, tri godine kada je došlo do sunovrata cena na svima tržištima šećera u svetu, kao i da Srbija treba da bude regionalni snabdevač šećera.

On je kazao da je srpski šećer pokazao da može da bude konkurentan u teškim uslovima, kao i da postoji potencijal za veću proizvodnju šećera u Srbiji, s obzirom da svetska proizvodnja ne može da isprati potrebe svetskog stanovništva za šećerom.

Potpredsednica Delta holding Marija Desivojević Cvetković, zadužena za sektor razvoja, kazala je  da Srbija mora da uvede tehnološke inovacije u poljoprivrednu proizvodnju, kao i učešće poljoprivrede u BDP-u zemlje, kao i da su za to potrebni odgovarajući kadrovi.

Na konfernciji se razgovaralo o mogućnostima daljeg razvoja te industrije na lokalnom tržištu i u region, plasmanu robe i usluga na inostranim tržištima, traženju uspešnih poslovnih rešenja i privlačenju investicija.

 

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *